Thanaa, Zaina en Rafia
Aangepast

Deze vrouwen vechten, zonder wapens, voor vrouwen in Syrië

De meeste mensen die vanuit Syrië naar Nederland komen, zijn niet van plan snel terug te gaan. Maar Zaina Erhaim, Thanaa Jebbi en Rafia (niet haar echte naam) wel. Zij zien het als hun plicht om vrouwen in Syrië te ondersteunen.

De Nederlandse regering nodigde ze uit om te vertellen over hun werk:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De Syrische journalist Zaina werkt bij het IWPR (Institute for War and Peace Reporting) waar ze media-activisten al ruim vier jaar journalistieke vaardigheden aanleert. Inmiddels is het voor haar te gevaarlijk om dat nog vanuit Syrië te doen. Daarom vluchtte ze naar Gaziantep in Turkije. Zo dicht mogelijk bij de grens en haar thuisland.

Zaina werkt vooral met vrouwen: "Ik denk dat zij het meest kwetsbaar zijn in het conflict". Bovendien krijgen vrouwen toegang tot verhalen die mannen niet krijgen. "Een journaliste schreef bijvoorbeeld een verhaal over huiselijk geweld. Dat is sinds de oorlog enorm toegenomen, omdat mannen gefrustreerd raakten van de situatie."

Zaina

Thanaa zet zich onder andere in voor slachtoffers van huiselijk geweld. Ze werkte bij een blijf-van-mijn-lijf-huis en gaf vrouwen voorlichting over hun grondrechten. "Veel vrouwen konden niet in vrijheid leven."

Ze is ook wiskundedocent op de universiteit en heeft een duidelijke boodschap voor haar studenten: "Blijf doorzetten, je studie is je enige wapen voor de toekomst."

Thanaa

Rafia vecht voor haar eigen toekomst als activist en journalist. "Het is gevaarlijk om m'n mening te geven, maar Syrië heeft mensen nodig die de waarheid vertellen. Voor m'n werk gebruik ik een geheime camera, een valse identiteit en lieg ik heel veel. Ik ben al vier keer gearresteerd."

In de gevangenis is ze nog niet beland. "Als dat gebeurt is het een voordeel dat ik een vrouw ben. Ik word als zwakker gezien, dus cipiers zullen me niet slaan en martelen zoals ze bij mannen doen."

'Syrië is de enige plek voor mij'

De drie vrouwen zijn op een werkvisum een paar dagen in Nederland. Vanuit Syrië krijg je dat niet zomaar. "Je moet een goede reden hebben om hierheen te komen, zoals werk- of familiebezoek", zegt een woordvoerder van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst).

"En we kijken of mensen voldoende reden hebben om terug te keren. Daarbij moeten ze bijvoorbeeld aantonen dat ze werk hebben of afhankelijke kinderen. Bij zo'n visum gaan we ervan uit dat iemand kort verblijft. Het is niet bedoeld voor asielaanvragen."

Dat zien alle drie de vrouwen ook helemaal niet zitten. "Net zoals jouw moeder en oma misschien voor Nederland hebben gestreden, zie ik het als mijn plicht om van Syrië een beter land te maken", zegt Rafia.

"Ik kan me niet voorstellen dat ik niet uiteindelijk in Syrië zal wonen", zegt Zaina. "Maar zolang het regime er is, is dat voor mij geen optie."

Dit was een Goed Verhaal van NOS op 3. Bekijk ook onze andere Goede Verhalen:

Deel artikel: