China: van vervuiler naar voorloper
Aangepast

China: van vieze vervuiler naar vooruitstrevende voorloper

Nu Trump het klimaatakkoord van Parijs heeft opgezegd, lijkt China in het ontstane gat te springen. Maar waar komt dit plotselinge leiderschap op het gebied van klimaat vandaan?

Het heeft alles te maken met de ambities van president Xi Jinping, zegt China-correspondent Marieke de Vries. "Hij heeft gezegd dat hij zijn land wil hervormen van een ouderwetse economie met lopende banden naar een innovatieve economie. In 2030 moet China de innovatieleider van de wereld zijn. Met name op het gebied van duurzaamheid."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De lucht in China is erg vervuild. Er vallen zelfs doden door smog. Omdat de mensen effecten van vervuiling aan den lijve ondervinden, is de noodzaak om iets te doen hoog. Helemaal omdat de middenklasse groeit en de Chinese burgers steeds mondiger worden.

Obama en Xi Jinping maakten in 2014 bekend in het geheim te hebben onderhandeld om tot een klimaatsamenwerking te komen. Het was lastig vanwege onderling wantrouwen. Maar het lukte: uiteindelijk ondertekenden beide landen, grote vervuilers, vorig jaar het klimaatverdrag van Parijs.

Een deken van luchtvervuiling bedekt de Chinese hoofdstad

Nu Trump zich terugtrekt uit dat akkoord, lijkt de weg vrij voor een voortrekkersrol voor China. Na alle investeringen in klimaatbescherming lijkt het logisch dat het land niet wil dat alles stilvalt.

Maar er is ook nog wantrouwen in Brussel. "Niet lang geleden waren er nog handelsoorlogen tussen China en Brussel", zegt De Vries. Bijvoorbeeld toen Chinese bedrijven zes jaar geleden met staatssteun zonnepanelen gingen verkopen in Europa, tegen prijzen waar Europeanen niet tegenop konden concurreren.

In Europa wordt veel geklaagd over de asymmetrische handelsrelatie met China, zegt Brussel-correspondent Thomas Spekschoor. "Veel Chinese bedrijven investeren hier. Europeanen maken zich hier zorgen over omdat bedrijven de kennis die ze hier opdoen, meenemen naar China. Dat terwijl het andersom voor Europeanen heel moeilijk is om te investeren in China."

Deel artikel: