Aangepast

Send nudes, maar dan op de Canadese manier

De Canadese Kinderbescherming vraagt op een bijzondere manier aandacht voor het probleem sexting. In een campagne roept die namelijk op om júist naaktfoto's rond te sturen. Alleen dan wel van een naakte molrat.

De campagne is specifiek gericht op jonge jongens, omdat die gevoelig zijn voor zogeheten sextortion. Waarom de molrat centraal staat, behoeft weinig uitleg.

Volgens de Canadese kinderbescherming kwamen er de afgelopen twee jaar 89 procent meer meldingen binnen van dat soort afpersing onder jongens dan in de jaren ervoor. In een campagnevideo wordt uitgelegd wat je moet doen als er gevraagd wordt om nudes.

De grote vraag is natuurlijk: werkt zo'n campagne? Justine Pardoen, specialist in mediaopvoeding, denkt van wel. "Juist die humor in een campagne is heel belangrijk, dan gaan jongeren het naar elkaar doorsturen en erover praten", vertelt Justine.

Zo'n grappige campagne heeft bovendien ook positieve bijwerkingen. "Die humor geeft ook ruimte aan volwassenen om met hun kinderen erover te praten."

Om de campagne te laten slagen is het volgens Justine wel belangrijk dat het écht grappig is, anders werkt 't niet. "Jongeren sturen niets door als ze niet zeker weten dat de ander het ook grappig vindt."

De bedenkers van de campagne hebben een aantal gifjes gemaakt die je kunt terugsturen, mocht iemand je om naaktfoto's vragen.

Deel artikel: