10 jaar crisis

De nieuwe bankier heeft geleerd van verleden, zegt-ie

Tien jaar geleden lijkt er rond deze tijd nog geen vuiltje aan de lucht. De economie zit in de lift. Vrijwel niemand kan vermoeden dat er onder het hele financiële systeem een tikkende tijdbom ligt die de hele wereld zal raken. Het crisistijdperk breekt aan. In de driedelige serie 10 jaar crisis keken we deze week terug en vooruit.

Jij hebt 'm ook gevoeld, 'de crisis'. Linksom of rechtsom heeft-ie jou geraakt. Misschien kon je geen baan vinden of raakte je 'm kwijt. Ook jouw belastingcenten gingen naar het overeind houden van grote banken. En al die lastenverzwaringen en bezuinigingen? Die raakten ook jou in de portemonnee. Een klein beetje, of keihard.

Deel I: hoe het begon

De crisis, die begon in de zomer van 2007, kwam in vele gedaanten: van hypotheekcrisis tot kredietcrisis, van bankencrisis tot financiële crisis en van economische crisis tot eurocrisis. In Deel I gingen we terug naar de eerste dominosteen: de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten. Die zette de hele financiële wereld op zijn kop. Hoe kon dat gebeuren?

Na het knappen van de hypotheekbubbel verspreidde de crisis zich als een olievlek over de wereld. Bekijk via de link hieronder de belangrijkste gebeurtenissen op een tijdlijn van de zomer van 2007 tot nu.

Deel II: zijn de banken wakker?

Banken en bankiers moesten het keihard ontgelden na het uitbreken van de crisis in 2008. Zij waren de grote boosdoeners. De veroorzakers van alle financiële ellende.

Graaiers zouden het zijn, alleen maar gericht op de hoeveelheid nullen op hun eigen bankrekening. Soms was dit banker bashen - zoals de Amerikanen het noemen - terecht. Er waren bankiers bij die fraudeerden en zichzelf verrijkten.

Wat is er sindsdien veranderd in het bankwezen?

Met de val van Lehman Brothers begon de crisis echt. De topman werd verguisd

Lees Deel II voor het uitgebreide verhaal over wat er sinds de crisis allemaal is veranderd in de cultuur en wetgeving rondom het bankwezen.

Deel III: de nieuwe bankier

Hoe kom je van het imago af dat je een 'graaier' bent die over de rug van jan modaal veel geld verdient en in een veel te dure auto rijdt? Het antwoord: je legt je toe op goede doelen en duurzaamheid. Global citizenship, social entrepeneurship en sustainability, ofwel: maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid.

Het zijn de nieuwe modewoorden in het bankwezen en bijna elke bank heeft ze prominent op zijn website staan. Ze staan symbool voor de cultuuromslag die banken zouden hebben gemaakt. Hard nodig om het vertrouwen terug te winnen. Ook de 'nieuwe bankier' is veranderd. Tien jaar geleden, toen de crisis uitbrak, zaten ze nog op de middelbare school. Ze hebben de crisis dus in hun tienerjaren meegemaakt.

Zoals Jochem Dix van 22, student financieel management aan het Nyenrode. Volgens hem gaan banken nog lang niet ver genoeg:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Lees Deel III voor het hele verhaal over het nieuwe bankieren.

Deel artikel: