Noordpool-expeditie van Bernice Notenboom

Hoe doe je aan ramadan als het de hele dag licht is?

Ramadan valt dit jaar rond de zomer en dus krijgen moslims het extra zwaar. Ze mogen een maand niet eten, drinken, roken en seks hebben tussen dageraad en zonsondergang. Dat is lang, zeker als je bedenkt dat de zon 's ochtends al vóór half 6 opkomt en pas rond 10 uur 's avonds onder gaat.

Maar het kan nog zwaarder, want in grote delen van Scandinavië is in de zomer alleen wat schemer - of gaat de zon helemaal niet onder. Een maand zonder voedsel en water overleeft niemand, dus hoe gaan moslims hiermee om?

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Andrew is een 53-jarige moslim uit Australië en woont in Tromsø, helemaal in het noorden van Noorwegen. Het ligt 350 kilometer boven de poolcirkel en de zon gaat er 's zomers niet onder. Andrew runt daar een van de drie moskeeën die gezamenlijk een moslimgemeenschap van ongeveer 1000 mensen hebben.

Eens per jaar hebben ze allemaal hetzelfde dilemma: wat te doen met de ramadan? "Het is echt een lastig thema en het verdeelt de moslims hier ook", vertelt Andrew. Gelukkig is er in Tromsø inmiddels een oplossing: Andrew en andere moslims gebruiken de vastentijden van Mekka.

Je hebt een paar mensen hier die in één uur zoveel mogelijk proberen te eten.

Andrew

Als de zon in Mekka opkomt, vandaag om 05:39 uur, stoppen de inwoners van het Noorse poolstadje met eten en begint het vasten. Om 18.56 uur zakt de zon weer achter de horizon van de heilige stad. De Noren hebben dan 13 uur en 16 minuten moeten vasten.

Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. "Je hebt een paar mensen hier die in één uur zoveel mogelijk proberen te eten", vertelt Andrew. Daarmee vasten ze dus meer dan twintig uur per dag. Dat slaat volgens Andrew nergens op: "Zoiets is gewoon echt gevaarlijk voor je lichaam."

In de infographic hieronder zie je hoe en wanneer mensen op verschillende plekken in de wereld vasten. Swipe naar rechts voor meer steden.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS / Lars Boogaard

"Moslims in Nederland houden gewoon de vastentijden aan van de plek waar zij wonen", legt Yucel Aydemir uit. Hij is voorzitter van de Ulu Moskee in Utrecht en vertelt dat ook de moskeeën in ons land er verschillende vastentijden op nahouden. "Het is allemaal te volgen via ramadan-apps", zegt Aydemir.

Handig als je zo noordelijk woont dat het amper donker wordt. Maar ook in Nederland, want zoals gezegd verschillen de vastentijden hier ook. In Groningen vast je al snel bijna een half uur langer dan in Maastricht.

Deel artikel: