10 jaar crisis
Aangepast

10 jaar crisis (deel I): hoe het begon

Jij hebt 'm ook gevoeld, 'de crisis'. Linksom of rechtsom heeft 'ie jou geraakt. Misschien kon je geen baan vinden of raakte je 'm kwijt. Ook jouw belastingcenten zaten in het overeind houden van grote banken. En al die lastenverzwaringen en bezuinigingen? Die raakten ook jou in de portemonnee. Een klein beetje, of met rake klappen.

Die crisis kwam in vele gedaanten. Van hypotheekcrisis tot kredietcrisis, van bankencrisis tot financiële crisis en van economische crisis tot eurocrisis. In onderstaande video gaan we terug naar waar het allemaal begon. Die eerste dominosteen in de zomer van 2007: de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten. Die zette de hele financiële wereld op zijn kop. Hoe kon dat gebeuren?

En daarna?

Als de hypotheekbubbel knapt, duurt het niet lang voordat we erachter komen dat de hypotheekcrisis veel meer is dan alleen een Amerikaans probleem. Doordat over de hele wereld banken leningen hebben uitstaan in de Verenigde Staten, kan de hypotheekcrisis uitgroeien tot een wereldwijde kredietcrisis. Overal moeten banken en investeerders vele miljarden afschrijven. Beurskoersen dalen en geldmarkten drogen helemaal op.

In het najaar van 2008 gebeurt iets dat niemand voor mogelijk houdt: de grote Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers valt om. Dit wordt gezien als het startschot van de kredietcrisis. Ook andere banken vallen om of worden met miljarden aan belastinggeld uit het slop getrokken.

Het beroemde beeld van bankiers bij Lehman Brothers die letterlijk hun spullen konden pakken

Nederlandse banken komen ook zwaar in de problemen. We komen net als veel andere landen in een diepe recessie. De economie krimpt, met alle gevolgen van dien. Zo stijgt de werkloosheid enorm, regent het faillissementen en neemt de wereldhandel enorm af.

Als een olievlek verspreidt de crisis zich over de wereld en doemt weer op in een nieuwe gedaante in 2010: de eurocrisis. Zuid-Europese landen kunnen hun schulden nauwelijks betalen. Vooral Griekenland zit diep in de ellende. De EU springt bij met miljarden.

Uit het dal

Pas in 2013 klimt de Nederlandse economie weer een beetje uit het dal en is er een voorzichtige groei te zien. Daarna gaat het langzaamaan steeds beter.

Vorige week maakt het CBS zelfs bekend dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van dit jaar de grootste groei doormaakt sinds de crisis. Ook hebben we meer te besteden en ligt het consumentenvertrouwen op het hoogste niveau in tien jaar.

Ook andere landen zijn uit de recessie gekomen. In 2017 laat het Internationaal Monetair Fonds weten dat het weer een stuk beter gaat met de wereldeconomie en dat de handel tussen landen weer groeit.

Deel artikel: