MSA Nederland
Aangepast

'Wij zorgen voor de goede vertegenwoordiging van de moslimstudent'

Eenheid in diversiteit is de slogan van MSA Nederland, de samenwerking van negen moslimstudentenverenigingen. Die werd een tijdje geleden opgericht en heeft morgen hun eerste grote kick-off evenement.

De boodschap is vaak te extreem.

Charif Chahid

Er was echt behoefte aan samenwerking zegt Charif Chahid (23) het Tilburgse bestuurslid en economiestudent. Volgens hem wordt de islamitische student in Nederland niet goed vertegenwoordigd. "We herkennen ons niet altijd in de moslimstudent die aan tafel zit bij een late night show. De boodschap is vaak te extreem, de ene of de andere kant op."

De achterban van MSA is juist heel divers benadrukt Charif. "daarom kunnen wij zorgen voor een goede representatie van de moslimstudent. Die weet wat er speelt." Alle religieuze richtingen binnen de islam zijn vertegenwoordigd in de koepel. "Maar het gaat niet om theologische discussies, het gaat over de sociale aspecten van het moslim-zijn en hoe je dat combineert met je studie."

Het bestuur van MSA Nederland met Charif rechtsonderin

Netwerken

Studentenverenigingen, daar wordt genetwerkt. Vaak met een biertje in de hand. Drink je geen alcohol dan is zo'n vereniging minder interessant voor je. "En zonder netwerk, ga je toch met 1-0 achterstand de arbeidsmarkt op." zegt Charif.

Er is volgens hem wel behoefte aan verenigingen onder moslimstudenten. "Maar dan met het ingrediënt religie. Zo zorg je voor een extra raakvlak." Charif denkt dat de drempel dan lager wordt om lid te worden. "Wij werpen de hengel uit, zij moeten hem grijpen. Het is echt de bedoeling dat we een plek geven aan studenten, waarin ze zich kunnen ontwikkelen en goed de arbeidsmarkt op kunnen gaan."

Wij werpen de hengel uit, zij moeten hem grijpen.

Charif Chahid

Waarom met andere moslimverenigingen onder een koepel en niet met andere, klassieke verenigingen op nationaal niveau? "Ik kan me voorstellen dat het zo lijkt, dat je je verenigt en zo een muur optrekt. Maar we hameren juist op samenwerking met andere verenigingen en doen ons best voor wederzijds begrip."

Zo organiseerde Charif als voorzitter van MSA Tilburg eens een debat met AISEC, dat buitenlandse stages voor studenten regelt. "Je zoekt naar raakvlakken. In dit geval de Arabische samenleving en cultuur. Maar ook bij christelijke studentenverenigingen zien we heel veel overeenkomsten, zoals het geloof in een God. Daar organiseren we ook samen activiteiten mee."

Deel artikel: