Jasper
Aangepast

Jasper wil geen college van Shell

De universiteit moet radicaal anders, vindt Jasper Been (21). En daarom heeft hij samen met zestig andere studenten de Democratische Academie Groningen opgericht. "Er is meer democratie en meer transparantie nodig."

Bijvoorbeeld over de samenwerking tussen bedrijven en universiteit. "Het is duidelijk dat die bedrijven geld geven, maar wat ze daarvoor terugkrijgen, dat weet niemand."

Jasper denkt dat bedrijven door hun financiering ook inspraak hebben in het onderzoek dat op de universiteit wordt uitgevoerd. Hij noemt als voorbeeld de Energy Academy, waarbij Rijksuniversiteit Groningen ook is aangesloten. "Ze proberen daar samen met bedrijven als Shell (eigenaar van de NAM, red.) en GasTerra te werken aan de energietransitie. Maar de enige bedrijven die daarbij helpen zijn fossiele bedrijven."

We gingen bij Jasper langs:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Eén zetel is genoeg

Samen met DAG doet Jasper mee met de Universiteitsraadverkiezingen. Volgende week weten ze hoeveel zetels ze hebben gehaald. Eén zetel is genoeg voor ze: "Dan weten we wat er besproken wordt tijdens vergaderingen en wat er speelt op de universiteit."

Jasper

Volgens Mark de Jager (24) is het heel goed dat een partij als DAG "een gesprek op gang brengt". Mark zit als studentassessor bij alle vergaderingen van het universiteitsbestuur (College van Bestuur) en is de schakel tussen hen en studentenpartijen als DAG.

Door financiële ondersteuning vanuit het bedrijfsleven kunnen we onderzoeken doen die we anders niet zouden kunnen doen.

Studentassessor Mark

Meer democratie en openheid is volgens hem niet nodig. "Het feit dat mijn functie bestaat, laat zien dat studenten al zo vroeg mogelijk bij besluiten worden betrokken."

Academische vrijheid

Mark benadrukt dat academische vrijheid bovenaan de prioriteitenlijst van de universiteit staat. "Je moet bij onderzoek iedere vraag kunnen stellen die je wil. Het is heel belangrijk dat de samenwerking tussen de universiteit en bedrijven zichtbaar is."

Maar die samenwerking is wel heel erg nodig, zegt Mark: "Je moet wel realistisch zijn. Financiële ondersteuning vanuit het bedrijfsleven zorgt ervoor dat we onderzoeken kunnen doen die we anders niet konden doen."

Docent Thijs Lijster

Ook docenten steunen de beweging. Zo vindt docent cultuurfilosofie Thijs Lijster het goed dat er vragen worden gesteld over de manier waarop de universiteit wordt gerund. "Aan de universiteit moeten mensen werken die kritisch zijn. Dan moet je ook kritisch zijn ten aanzien van je eigen instituut."

Wakker liggen

Jasper hoopt heel erg op die ene zetel, maar wil vooral een grotere discussie aanwakkeren: "Waar ik wakker van lig is dat het ons niet lukt om studenten in te laten zien hoe belangrijk het wel niet is dat die discussie gevoerd wordt."

Deel artikel: