Alieke speurde bijna 3 jaar in een oud moordonderzoek
Aangepast

Studenten graven in een moordonderzoek als keuzevak

Zestien jaar cel voor de moord op een vrouw van 78. Dat kreeg Monique, de voormalig schoonmaakster van de oudere vrouw. En o ja, ze werd met 51 messteken doodgestoken. Dat was de eerste informatie die de zeven studenten van de projectgroep Gerede Twijfel kreeg. Met als opdracht: ga eens kijken of Monique terecht vastzit voor doodslag.

Het begon als een spannend keuzevak waar Alieke Hildebrandt voor solliciteerde. Vandaag komt haar boek De Thuishulp in het Laakkwartier uit, dat ze samen met haar mede-onderzoekers schreef. Maar of Monique (in het boek noemen ze haar Michelle) nu schuldig of onschuldig vastzit, weet Alieke na bijna drie jaar speuren nog steeds niet.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Elk jaar kunnen ongeveer veertig studenten in groepjes van zeven tot tien een oude rechtszaak onderzoeken. En het vak is populair, merkt coördinator Annelies Vredeveldt. Zij begeleidt de projectgroep Gerede Twijfel: "We moeten elke keer weer een sollicitatieronde houden omdat er veel studenten zijn die het keuzevak willen volgen."

Sollicitatie

De sollicitatie is ook om een groep studenten bij elkaar te krijgen met een verschillende achtergrond. "Dat is nuttig omdat studenten van verschillende studies de zaak allemaal vanuit een ander perspectief benaderen". zegt Vredeveldt. Zo zitten er studenten rechten, psychologie en criminologie, maar soms ook een geschiedenisstudent bij de groep.

Aan de rechtszaken die Gerede Twijfel onderzoekt, hangt vaak al een luchtje. "We krijgen een dossier vaak van de advocaat van de veroordeelde. Onze eis is dat er een interessante analyse moet zijn vanuit wetenschappelijk oogpunt. En dat de studenten er in ieder geval drie maanden werk aan hebben."

Het dossier bestond uit bijna 8000 pagina's

Samen met zes medestudenten dook Alieke in de zaak: "In het begin ben je fulltime met de hele groep drie maanden bezig. Het was een dik dossier, 8000 pagina's, dus je moet wel van lezen houden. Daarna deel je de groep op, en ieder pakt een eigen thema. Eigenlijk probeer je grote thema's eruit te halen en te zoeken naar dingen die niet of onvoldoende zijn onderzocht."

Vorige maand werd duidelijk dat ze op een juist spoor zaten. Uit het gevonden bewijs blijkt dat de thuishulp ook alleen spullen van de oudere vrouw kan hebben gestolen. "Dat is een scenario waar de politie nooit naar gekeken heeft", vertelt Alieke.

Maar of de thuishulp het nou wel of niet gedaan heeft? Eigenlijk maakt het Alieke niet zo veel uit. "Daarvoor hebben we het boek niet geschreven. Het gaat erom of er gerede twijfel is. En dat is er zeker wel."

Deel artikel: