Melvin WInter droeg een enkelband
Aangepast

'Ik accepteerde m’n enkelband gewoon. Ik was al blij dat ik vrij was'

Melvin Winter is nu 34 jaar en bracht een deel van zijn leven achter de tralies door. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel voor medeplichtigheid aan... "Schrijf dat maar niet op, want ik ben er niet trots op."

Na drie jaar en vier maanden mocht Melvin de gevangenis weer uit, onder voorwaarden. Hij kreeg een enkelband en mocht niet verder weg dan 500 meter van zijn huis in Leiderdorp. Zijn geluk was dat er binnen die halve kilometer een voetbalvereniging en een supermarkt waren; "Kon ik mijn boodschappen halen en met de jongens voetballen."

Hij moest de enkelband bijna twee maanden dragen. Van zijn teamgenoten wisten alleen diegenen die naast hem zaten tijdens het omkleden dat hij een enkelband droeg. "Ik heb er nooit aan gedacht om hem eraf te halen. Ik hield me aan de regels en was al lang blij dat ik vrij was."

Melvin behoorde tot de overgrote meerderheid van 98 procent van de enkelbanddragers die het ding laten zitten. Vorig jaar knipten 35 van de 1600 gevangenen hun enkelband door. Een deel van hen is nog altijd niet opgespoord.

Slechts een enkeling gaat zo ver om de band van stevig rubber met glasvezelkabel door te knippen. "Hij is moeilijk te verwijderen en ik heb verhalen gehoord dat iemand zichzelf in zijn been heeft gezaagd om hem er maar af te krijgen." Dat zegt Jonathan Martinez.

Met zijn stichting Waarheid helpt hij jongeren die in de problemen zijn gekomen. Sommige van die jongeren hebben met succes hun enkelband eraf gehaald en zijn maanden later toch weer gepakt.

Achter tralies

Martinez heeft zelf ervaring achter de tralies en weet wat er in de hoofden van de gevangenen gebeurt. "Het wordt vaak onderschat hoe het je vrijheid inperkt. Die jongens willen naar hun vriendin, de coffeeshop, dealen, hun oude leventje oppakken. Met een enkelband hebben ze continu het gevoel dat ze in de gaten worden gehouden door een satelliet boven hun hoofd. Het is ook niet cool om ermee gezien te worden."

Helemaal niet als je net als Melvin met een zak om je been moest douchen omdat de gps van de enkelband toen nog niet tegen water kon. Inmiddels zijn er plannen om de huidige enkelbanden te vervangen voor banden van staaldraad, omdat ze dan langer meegaan en moeilijker door te knippen zijn.

Niet goed

Met Melvin gaat het na zijn veroordeling en de straf die hij uitzat nog niet goed. Hij heeft een bijstandsuitkering, ook al zou hij graag werken. Hij wordt behandeld voor depressiviteit en heeft alweer een paar keer kort in de politiecel gezeten. Niet voor grote misdrijven, want: "Ik wil nooit meer in handen van justitie komen".

Deel artikel: