High aan het front
Aangepast

Zo krijgt de term War on Drugs een heel andere betekenis

Soldaten, wapens, doden. Waarschijnlijk de eerste dingen die in je opkomen als je aan welke oorlog dan ook denkt. Wat als we je zeggen dat je daar 'drugs' ook aan toe kunt voegen?

In een groot drugslab in Brunssum is ongeveer 80 kilo aan Captagon-pillen gevonden. Hoewel nog lang niet zeker is of die ook echt voor het Midden-Oosten bestemd waren, is van dit soort pillen wel bekend dat strijders in Syrië ze gebruiken tijdens het vechten.

En dat drugsgebruik tijdens oorlogen is niet nieuw, ontdekten we na gesprekken met kenners. Een overzicht:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Van de Grieken en Romeinen weten we dat ze dronken ten strijde trokken. En als we de mythes moeten geloven, zaten de Vikingen aan de magische paddenstoelen, vertelt de Poolse historicus Lukasz Kamienski. Hij schreef het boek Shooting Up: A History of Drugs in Warfare.

En tijdens alle grote oorlogen in de afgelopen eeuw gingen drugs hand in hand met gevechten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog mixten soldaten rum met vloeibare coke. Uit Nederland.

Coke uit Nederland in WOI

"Ja, die coke was toen nog niet illegaal", vertelt schrijfster Conny Braam. Ze schreef een boek over een cocaïnefabriek in Amsterdam tijdens de Eerste Wereldoorlog. "We waren de grootste producent, omdat we aan alle strijdende partijen konden leveren." De Engelsen, Fransen en de Duitsers: allemaal kregen ze 'onze' coke, omdat we redelijk neutraal in de oorlog stonden.

Soldaten werden zo machines.

Historicus en schrijver Lukasz Kamienski

De bekendste drugsgebruikers: de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al voor de oorlog goed en wel was uitgebroken, zaten die al aan de methamfetamine, crystal meth, zoals we dat nu kennen. "Soldaten werden zo machines", vertelt Kamienski. "Dat was nodig om de Blitzkrieg-tactiek, snel en onverwachts toeslaan, te kunnen volhouden."

Methamfetamine, nu bekend als crystal meth

"Na drie jaar in de Tweede Wereldoorlog kwam men erachter dat meth ernstige bijwerkingen had. Doden door overdoses, ongelukken met piloten en agressieve, onhandelbare soldaten. Het leger werd alerter op meth-gebruik onder soldaten, maar het gebeurde nog steeds."

Niet dat ze goede voorbeelden hadden, legt Kamienski uit: "Hitler was een junk. Hij kreeg van zijn persoonlijke artsen injecties met Eukodol, vergelijkbaar met heroïne. En hoewel minister van Propaganda Joseph Goebbels campagne voerde tegen drugsgebruik, was hij zelf verslaafd aan morfine."

High aan het front

Drugsgebruik kwam al veel voor in oorlogen tot dan, maar de Amerikanen deden er nog een schep bovenop in de Vietnam-oorlog. "Vietnam was echt anders. Daar was alles aanwezig. Marihuana, varianten van speed en anti-psychotica om de oorlog te kunnen bolwerken", zegt Kamienski.

Tijdens de Eerste Golfoorlog kondigden de Amerikanen zelfs aan dat piloten die extreem lang wakker moesten blijven voor bom-missies, aan een soort speed mochten zitten. "Die duurden soms wel 40 uur en om dan veilig te kunnen landen, werd wat genomen."

En ook nu dus, gebruiken strijders in bijvoorbeeld Syrië drugs. "Hoewel IS-terroristen onder strikte Sharia-wetgeving leven, zijn er tal van aanwijzingen dat ook zij gebruiken", zegt IS-onderzoeker Haroro Ingram. "Er is een groot verschil tussen wat IS-strijders achter gesloten deuren doen en wat ze aan de wereld vertellen."

Zij, maar ook andere strijders zouden aan Captagon zitten, een soort speed light. Die pil onderdrukt angst, zorgt ervoor dat je langer door kan en verlicht pijn.

Captagon, de light-versie van speed

Vandaag kwam Captagon in het nieuws, omdat er een grote lading van is gevonden in Brunssum. Zoals aan het begin van dit artikel gezegd, is nog niet duidelijk waar die lading voor bestemd was.

Het lijkt NOS-correspondent Sander van Hoorn sterk dat die klaar lag voor de 'markt' in het Midden-Oosten.

Deel artikel: