Lies
Aangepast

Met een gebroken rug mag je vijf uur over je eindexamen doen

Hierboven zie je Lies. Een vwo-scholier in Rotterdam die haar eerste examen erop heeft zitten. In vijf uur. Omdat het met een gebroken rug allemaal iets langzamer gaat.

Ze kreeg tijdens de kerstvakantie een ernstig ski-ongeluk. Haar school, het Melanchthon Schiebroek in Rotterdam zette alles op alles om ervoor te zorgen dat Lies toch haar eindexamens kon maken, met succes. Gelijk na de vakantie meldde die het speciale geval bij de Onderwijsinspectie.

Het is een soort privé-examen: Lies ligt alleen in een lokaal op een bed dat haar vader en moeder naar de school brachten. "Ik ben al bijna hersteld, maar nog niet helemaal. Ik kan nog niet drie uur lang zitten, de tijd die een examen kost."

Daarom mag ze tijdens de toets af en toe een half uur liggen. "Maar dan mag ik niet aan het examen werken. Als ik zit, voel ik na een uur een soort steek in mijn rug. Als ik dan ga liggen, is de pijn met een half uur weggetrokken. Dan ben je bij elkaar vijf uur bezig met een examen."

Lies deed vandaag examen Nederlands. Dat begon eigenlijk om 13.30 uur, maar Lies mocht om 10.00 uur begonnen. "Anders zou ik tot 19.00 uur bezig zijn en dat is zowel voor mij als de surveillanten niet zo fijn. Dus moest er echt toestemming komen om het examen eerder te openen." Lies was klaar toen de rest van de klas begon. "Dus we hebben niet met elkaar kunnen praten."

Lies

De voorbereiding was ook extra pittig. "In het ziekenhuis kreeg ik een korset waar ik alleen mee kon liggen en lopen. Toen besloten we dat ik eerst zou rusten." Daarna kwam haar bed op school en kon ze zo toetsen maken. Want eind vorige week was ze pas klaar met de schoolexamens. "Die duurden wel zeven uur per toets."

En, hoe ging het? "Ik kan het niet goed inschatten, tekstverklaren is toch moeilijk. Maar ik heb het in ieder geval wel kunnen afmaken." Nu wachten er nog zeven examens. "Maar drie daarvan heb ik doorgeschoven naar het tweede tijdvak. Als ik daardoor kan slagen, dan is dat maar zo."

Deel artikel: