3FM organiseerde samen met MIND een #openup week
Aangepast

'Dat stomme gejank altijd': wat doet zo'n reactie met je als je depressief bent?

Duizenden reacties, een persoonlijke brief en een stroom aan jongeren die op Instagram hun verhaal delen onder de hashtag #openup. De themaweek van NPO 3FM en MIND om jongeren te laten praten over psychische klachten maakte veel los.

"De berichten bleven maar komen op de 3FM-app", vertelt initiatiefnemer Roberto Lobosco. Hij is erg onder de indruk van de persoonlijke verhalen die luisteraars instuurden nadat 3FM-DJ Wijnand vertelde over de angststoornis waar hij vier jaar mee rondliep.

NOS op 3 schreef ook over depressies onder jongeren. Voor onze artikelen spraken we onder andere met Eleanor en Remon. Remon is depressief en Eleanor heeft in het verleden last van depressies gehad.

Zij is daar erg open over en deelt dit op haar blog. "Ik heb veel berichten gekregen na het artikel. Mensen willen vooral weten hoe ze moeten omgaan met iemand die depressief is", vertelt ze.

Eleanor is 24 en heeft drie depressies gehad.

Hoewel veel van de reacties op de Facebook-pagina van de NOS positief zijn, zaten er ook kritische berichten tussen. "Een goeie ros voor hun harses van tijd tot tijd! Doe toch normaal, stom gejank altijd..." of "Allemaal een half jaar naar Afrika sturen, misschien leren ze dan dingen in perspectief te zien."

Die mensen weten duidelijk niet wat een depressie is, zegt Eleanor. Dat relativeren en denken dat anderen het zwaarder hebben is iets wat ze eerst zelf ook deed. Maar volgens Eleanor schiet je er niets mee op. Dat anderen nu opener zijn over hun problemen is voor Eleanor belangrijker.

Ook Remon (24), die eerder deze week zijn verhaal deed, voelt zich gesteund door de vele reacties. Hij vindt het vooral fijn dat hij mensen in dezelfde situatie heeft kunnen helpen door zijn verhaal te delen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Dus wat als een vriend of vriendin deze week voor het eerst heeft verteld over zijn of haar psychische klachten? Dan helpen volgens Eleanor kleine dingen als langsgaan of samen iets drinken al enorm. "Ik durfde niet om hulp te vragen, dus als vriendinnen het initiatief namen om een kop thee voor me te zetten, kon dat al heel veel betekenen."

Deel artikel: