Aangepast

Vluchtelingen voor even dj op Bevrijdingsfestival

Op de Bevrijdingsfestivals waren vandaag niet alleen De Staat en de Jeugd van Tegenwoordig te horen, maar mochten ook een aantal vluchtelingen hun favoriete nummer draaien in de silent disco.

"Wij willen bereiken dat mensen stilstaan bij het feit dat dit een mooie manier is om vrijheid te vieren, maar dat het niet vanzelfsprekend is", zegt Eline Seifert van het Rode Kruis in Den Bosch. "Er zijn ook veel landen en vluchtelingen die de vrijheid niet kennen. Die vertellen hier hun verhaal."

Bezoekers krijgen een koptelefoon op en horen daar het verhaal van de nieuwkomers en hun favoriete hit. Zo ook het nummer dat de uit Syrië afkomstige Moe Al Masri heeft uitgekozen: I breath freedom van de Libanese zangeres Julia Butros.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Ik koos dit nummer, omdat het over vrijheid gaat", vertelt Moe. "Ze zingt in dit lied: ik adem vrijheid, ontneem me de adem niet. Dit soort nummers luister je als je je onder je bed verstopt. Ze laten je een beetje beter voelen en hopen dat op een dag je wel alle vrijheid hebt."

Moe woont inmiddels al een paar jaar in Nederland, dus het Bevrijdingsfestival is bij hem al helemaal ingeburgerd. "Het leuke aan Nederland is dat jullie voor elke gebeurtenis een festival hebben, dat is heel cool."

"Het is goed om iedereen eraan te herinneren dat we een vrij land en vrij volk zijn", zegt Moe. "Al geloof ik niet dat het in één land zou moeten zijn, maar een Bevrijdingsdag voor elk land, voor de hele wereld."

Deel artikel: