Coral reef

Zo kunnen we het koraal op Curaçao weer herstellen

Bij de aanleg van een pier in Curaçao is een groot stuk koraal beschadigd: 500 meter lang en 50 meter breed. De grote vraag: kan dat koraal ook weer worden hersteld? En wat is daar dan voor nodig?

"Als ze de schade aan het rif willen beperken, dan moeten ze nu snel kapotte stukjes koraal gaan verzamelen", vertelt mariene bioloog Max Janse. Hij kweekt koraalrif voor een groot koraalrif aquarium van Burgers Zoo. Een koraalstuk bestaat uit een kolonie koraaldiertjes; door een stukje af te breken kloon je als het ware het koraal. Die kloonmethode kan ook in Curaçao worden gebruikt om de schade te herstellen, denkt hij.

"Onze eigen koralen kunnen niet in Curaçao worden gebruikt, want die zijn gewend aan andere omstandigheden. Maar onze techniek zouden ze wel kunnen toepassen. Als ze nu snel nog levende stukken koraal verzamelen, kunnen ze klonen daarvan weer terug plaatsen in de natuur."

Het koraal is niet op natuurlijke wijze kapot gegaan, maar mechanisch. Dat is in dit geval positief. "Het betekent dat de omstandigheden nog hetzelfde zijn en het koraal daar dus weer kan groeien. Natuurlijk is het niet positief dat dit überhaupt is gebeurd in Curaçao, want koraalriffen hebben het wereldwijd al zo moeilijk."

Het herstellen van het koraalrif klinkt zo wel erg simpel, maar dat is het volgens Janse absoluut niet. "Het is enorm veel werk om koralen terug te zetten, en het duurt nog langer voordat de kleine stukjes weer zijn uitgegroeid tot een rif. Als de klonen vervolgens na een paar jaar klaar zijn, moeten er ook weer nieuwe planten en vissen worden aangetrokken. Het duurt dus wel even voordat alles weer bij het oude is."

Onze kloonmethode kan ook in Curaçao worden gebruikt

Max Jansen, marinebioloog en curator van Burgers' Ocean

3D-koralen

Er zijn ook nog andere manieren om koraal te herstellen, bijvoorbeeld met 3D-printers. "Je kunt met 3D-printers kunstriffen maken, als basis voor koraal om te vestigen. Zo'n poreuze basis van bijvoorbeeld zand is prettig voor dieren in de zee. Ze kunnen dan weer settelen."

Volgens Janse kunnen de verschillende technieken het best gecombineerd worden. "Een beetje van beide methodes zou helpen om het koraal weer te herstellen: een basis van 3D-koraalrif en gekloonde koraaldelen. Maar geduld is helaas nodig, want koraal groeit erg traag en het zal jaren duren voordat het rif weer in zijn oude glorie staat."

Deel artikel: