Papa's (to be) over die extra dagen vrij

"Dit is wel even wat belangrijker dan werk", zegt Liewe Kwakman over de geboorte van zijn eerste kindje. Dus nam hij vier weken aan vakantiedagen op zodat hij bij zijn kersverse gezin kon zijn. "Die eerste drie weken waren toch zeker wel noodzakelijk."

De Europese Unie wil dat nieuwbakken vaders in loondienst minimaal tien dagen betaald verlof krijgen. In Nederland krijgen zij nu nog maar twee dagen. Zien papa's (to be) die meer vrije dagen zitten?

Het is niet te doen om na een paar dagen weer aan het werk te gaan. Onmogelijk.

Liewe Kwakman

"Het is natuurlijk goed om wat tijd door te brengen met je kind, om die eerste momenten mee te maken", zegt Liewe, die als softwareontwikkelaar in loondienst is. Los van het binden met zijn dochtertje denkt hij dat het überhaupt niet mogelijk is de eerste weken - laat staan de eerste dagen - na de geboorte weer aan de slag te gaan: "Dat is niet te doen, onmogelijk."

Liewe en zijn dochtertje

Als het aan Liewe ligt, zouden vaders nog wel meer dan die tien dagen vrij mogen krijgen. "Je moet wennen aan de situatie, het is allemaal nieuw. Zeker bij je eerste kind."

Werken tot diep in de nacht

Dat het wennen wordt, is ook voor Wesley IJmker wel duidelijk. Hij weet nog niet precies wat hem te wachten staat als hij en zijn vriendin in september hun eerste kindje krijgen. Maar voor nu denkt hij dat hij hetzelfde aantal uren zal blijven werken als freelance vormgever.

Wesley met z'n vriendin Marieke

Ideaal voor de gezinsuitbreiding, niet in dienst zijn. Want hij werkt meestal vanuit huis en kan zijn eigen uren indelen: "Ik werkte gisteravond nog van 23 tot 4 uur 's nachts, dus kan het nu al op deze manier aanpakken. Als je een 9-tot-5-baan hebt is dat moeilijker."

Je moet ineens beseffen dat je vader bent.

Wesley IJmker

Niet werken betekent als freelancer ook geen geld in het laatje. Maar daar maakt Wesley zich niet zo druk om: "Als zzp'er moet je er altijd op voorbereid zijn dat je je werk soms niet kan uitvoeren."

"Een aantal dagen meer verlof is niet meer dan gepast", vindt Wesley. "De dagen gaan dan heel snel, vertellen andere vaders me. Je bent ook super ongerust over je vrouw of vriendin. En je moet in één keer beseffen dat je vader bent."

Willen, maar niet kunnen

Stefan Holterman kan zich niet voorstellen dat er ook maar één vader is die na de geboorte van zijn kind niet langer thuis zou willen blijven. Maar of het ook kan, is een tweede, vertelt hij: "Ik had vakantiedagen kunnen opnemen, maar het werk liet dat niet toe. Ik zat in een spagaat tussen werk en de geboorte van m'n dochtertje."

In mijn geval had ik het prima gevonden om vijf dagen vrij te zijn.

Stefan Holterman

En dus ging Stefan na een paar dagen weer naar kantoor en verder als advocaat. "Die twee dagen die je nu krijgt, vind ik echt heel weinig. Je bent alleen al een halve dag kwijt met het aangeven van je kind bij de gemeente. En ik lag er echt af. De eerste dagen zijn zwaar en alles is nieuw."

Stefan

Maar tien dagen vrij hoeft voor Stefan ook weer niet. "In mijn geval had ik het prima gevonden om vijf dagen vrij te zijn, dat is precies een hele week. Het is best wel heftig voor je werk dat je er dan opeens zo lang uit bent."

Extra lang er tussenuit

Iedere vader gaat natuurlijk ook weer anders om met de geboorte, zegt Wesley. "Maar tien dagen vrij lijkt mij een goeie om mee te beginnen."

Enne, net zo lang van zijn werk weg zijn als zijn vrouw, ziet Liewe dat ook zitten? "Die vraag zou je ook aan vrouwen kunnen stellen", zegt Liewe. "Waarom moet dat een verschil zijn?"

Deel artikel: