Joepie. Ze staan weer buiten!
Aangepast

Weidecoach Berdine haalt alles van stal voor de koe

Ze is pas 31 jaar, maar Berdine Sweep vertelt boeren hoe het moet: zo veel mogelijk koeien weer de wei in krijgen. Ze is weidecoach en verbonden aan de Stichting Weidegang. Dat is een organisatie die probeert om boeren hun koeien weer te laten weiden.

Je houdt als weidecoach een spiegel voor: wat ben je aan het doen en waarom ben je dat zo aan het doen?

Berdine Sweep - weidecoach

Doordat veel melkveehouders een groter bedrijf kregen, hielden ze koeien vaak op stal. Daardoor is volgens Berdine veel kennis over grasgroei, bemesting en dierenwelzijn verloren gegaan. Daar komt bij dat de huidige generatie boeren te weinig over de weidegang leert, zegt ze.

"Jonge boeren leren op school niet meer wat weiden is. Die boeren nemen het bedrijf van vader en moeder over en dan nemen ze het stalsysteem over zoals papa en mama dat gedaan hebben. Er verdwijnt dus kennis."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Boer Niels Wassenaar is het daarmee eens. Hij kreeg bezoek van Berdine. Die zag direct een paar verbeterpunten. Zo heeft hij losse steentjes op het pad naar zijn wei liggen. Dat kan voor problemen aan de klauwen zorgen. Niels heeft zo'n 80 koeien en ze mochten deze week voor het eerst de wei weer in. 

Staldeuren open

Volgens Niels is het te makkelijk om te zeggen dat hij 'zijn staldeuren gewoon open kan gooien'. "Ik kan inderdaad de staldeuren openzetten en tegen de koeien zeggen: kijk maar waar je naartoe gaat en waar je gaat weiden. Maar ik wil een heel weideseizoen koeien in de wei. Dan moet je een heel strakke planning maken. De weidecoach helpt mij daarbij."

Weidecoach Berdine en boer Niels hebben het over verbeterpunten

De stichting die meer koeien uit de stal moet krijgen is opgericht door de melkveesector zelf. Het aantal koeien in de wei liep jarenlang terug, maar de afgelopen jaren lijkt het werk van weidecoaches als Berdine zijn vruchten af te werpen.

Inmiddels lopen de koeien van zo'n 80 procent van de melkveehouders weer buiten. En dat aantal loopt op.

Berdine: "Het mooiste aan dit vak is dat je te maken hebt met koeien, daar ben ik echt fan van. Het is mooi om te zien dat een koe van het product gras een hoogwaardig product als melk kan maken." 

Deel artikel: