Studenten op het WK econometrie

'Big data' als glazen bol op het WK econometrie

Sexy? Dat klinkt het WK Econometrie misschien niet. Maar voor wie iets dieper in The Econometric Game duikt, gaat een bijzondere wereld open. Hier kan wel eens bedacht worden hoe jij straks veiliger kan wonen. Aan de hand van big data.

Want het thema dit jaar is Crime & Safety. De nationale veiligheidsmonitor leverde een stortvloed aan data die kan leiden tot nieuwe inzichten. Benieuwd hoe zoiets eruit ziet? Bekijk de video hieronder.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Als je vertelt dat je econometrie studeert, dan kijken er altijd wel een paar mensen je heel glazig aan", zegt een van de studenten. Terwijl je met data erg veel kunt bereiken. "Veel mensen vinden het misschien gevaarlijk dat er met al die data zoveel over ons bekend is, maar juist daarmee kun je heel veel goede dingen doen, inzichten krijgen en dus ons leven veiliger maken."

De studie econometrie vind je op meerdere plekken in de wereld, maar het toernooi in Amsterdam is uniek. Dat is niet zo gek, want econometrie is grotendeels geboren in Nederland. "In de VS heb je zoiets niet", zegt de Amerikaanse Kirsten over het toernooi. "Het voelt inderdaad als iets heel bijzonders, it's awesome", vult teamlid Sanjay aan. 

Met big data kan je heel veel goede dingen doen.

Frederique

De Universiteit van Amsterdam is elk jaar gastheer van The Econometric Game. Ruim 100 studenten van over de hele wereld komen bij elkaar en krijgen een casus voorgelegd. Dit jaar gaat het over het gebruik van rolluiken in Nederland. Alle teams gaan dit onderwerp twee dagen onderzoeken.

De tien beste teams gaan als finalist door naar dag 3 waar ze een tweede casus krijgen. Uiteindelijk beslist een jury wie het WK wint. Hou de website van The Econometric Game in de gaten voor updates.

Deel artikel: