Louis
Aangepast

Feyenoordfans Henny en Louis gunnen jonge generatie ook een feessie

"Ik weet niet hoe oud ik ga worden, maar ik hoop dat ik het nog één keer mag meemaken." Louis is 70 en droomt al jarenlang van de schaal op de Coolsingel. Die is nu dichterbij dan ooit.

Louis gaat al heel lang naar Feyenoord, meestal samen met zijn goede vriend Henny, oftewel 'die ouwe'. "We lopen al mee vanaf de jaren 60", zegt Henny (74). "Toen werden we constant kampioen en was er geen aardigheid meer aan. Daarna is het wel even anders gegaan."

Louis: "Je kan het zien aan mijn grijze haren. Het heeft me wel allemaal best wel aangegrepen." Daarin vindt hij steun bij Henny. Samen zitten ze dagelijks in de pizzeria en praten over voetbal. "En hij belt me soms drie keer per dag, om te vragen hoe het met me gaat", lacht Henny. "Helemaal als we de dag ervoor verloren hebben: nou, dan gaat het niet goed natuurlijk."

Het is duidelijk: het leven van een Feyenoord-fan hing lange tijd van teleurstellingen aan elkaar. Het laatste kampioensfeestje was in 1999, alweer 18 jaar geleden. En na het winnen van de UEFA Cup, in 2002, ging het bergafwaarts. Met als dieptepunt de 10-0 nederlaag in Eindhoven. "Daar wil ik het niet eens meer over hebben", zegt Henny.

"Dat hoort bij voetbal: je kan winnen en verliezen. En wij hebben voorheen iets meer verloren." Louis klinkt nuchter, maar zijn teleurstelling zit diep. Net als de honger naar nieuw succes. En dat geldt voor heel veel Rotterdammers. "Wij hebben al veel successen meegemaakt, die draag je je hele leven mee. Ik zou de jongere generatie nu ook zo'n feessie gunnen."

Als Feyenoord zondag in de Arena minimaal één puntje pakt tegen Ajax, kan het volgens Henny bijna niet meer misgaan. Of toch wel, Louis? "Nee, we staan vanaf de eerste dag alleen maar bovenaan. Als je het nu nog uit handen geeft, word je het nooit meer."

Henny en Louis vinden iedere dag steun bij elkaar

En wat doen Louis en Henny op het moment dat Feyenoord over een paar weken officieel kampioen van Nederland is? "Dan ga ik huilen, traantjes in mijn ogen", denkt Henny. "Daarna ga ik mijn kale jonge vriend wegbrengen naar de Coolsingel. Zelf ga ik niet meer hoor, ik hou niet zo van die menigtes, weet je wel."

Louis staat dan dus dolgelukkig tussen alle Rotterdamse fans. "Ik ga eerst lekker wat innemen bij het vaste zaakje waar ik altijd wat drink, en dan genieten van die duizenden mensen. Brok in mijn keel."

Nog een dag tot de Klassieker

Deel artikel: