Studenten aan de Erasmus-universiteit
Aangepast

Mengen die 112.000 buitenlandse studenten eigenlijk een beetje?

Er studeren dit jaar 112.000 internationale studenten op Nederlandse universiteiten en hogescholen. Dat is een record. Maar met Nederlandse studenten komen ze niet altijd even veel in contact. "Het is moeilijk om met Nederlandse studenten vrienden te worden", vertelt de 24-jarige Yitong Zhou.

De Chinese business-student aan de Universiteit Twente wil wel graag vrienden worden met Nederlanders, maar hun levens zijn erg verschillend. "Nederlandse studenten houden van grote feesten en bier drinken. Je zal een Chinese student niet zo snel in een bar tegenkomen, want die feest liever thuis met vrienden. Sowieso drinken Chinese studenten, en dan vooral vrouwen, bijna geen alcohol."

Bachelorstudent Yitong Zhou (24)

'Taal is echt geen barrière'

Dat Nederlandse studenten niet vies zijn van een drankje, is niet de enige reden dat Nederlandse en buitenlandse studenten weinig mengen. Volgens de 24-jarige Italiaanse student Andrea Pallini zijn Nederlanders gewoon niet erg open richting internationale studenten. "Ik heb een jaar in een huis gewoond met een Nederlander. Dat was altijd erg leuk, maar we hebben niet een keer samen een biertje gedronken. Er was altijd een afstand."

Volgens de masterstudent Embedded Systems aan de TU Delft is taal geen barrière. "Nederlanders zijn ontzettend goed in Engels, beter dan ik." Wel spreken ze altijd Nederlands onderling, zegt Andrea. "Zelfs als er studenten van andere nationaliteiten bij zijn."

Masterstudent Andrea Pallini (24)

De 21-jarige Engelsman Joey Richardson herkent dat Nederlanders ook in gezelschap hun eigen taal blijven spreken, maar knapt er zeker niet op af. "Ik vind Nederlandse mensen leuk. Ze zijn heel relaxt en open naar internationale studenten. Tuurlijk, als ze onder elkaar zijn, spreken ze hun eigen taal. Maar dan vraag ik regelmatig of ze gewoon Engels kunnen praten."

Het is volgens hem daardoor zo goed als onmogelijk om lid te worden van een studentenvereniging, studievereniging of sportvereniging als je geen Nederlands spreekt. "Er zijn wel internationale studenten die bijvoorbeeld lid worden bij een vereniging, maar die leren óf heel snel de taal of overleven het niet."

Joey is derdejaars Natuurkunde (RUG) en voorzitter van ESN Groningen, de studentenvereniging voor internationale studenten. "Tijdens colleges spreek ik vooral internationale studenten. Nederlanders hebben hun groep al gevormd."

Ook Andrea kan de groepjes zo opnoemen. "In college zijn er vier groepen: Indiërs, Chinezen, Nederlanders en internationale studenten. Die mixen niet. Er zijn heel veel Indiase studenten, ik ben de enige Italiaan, dus ik kan moeilijk een groepje Italianen vormen. In mijn ervaring gaan deze groepjes echt alleen maar met elkaar om."

Bachelorstudent Joey Richardson (21)

Joey heeft verschillende Nederlandse vrienden, maar zit dan ook in het bestuur van ESN met Nederlanders. "Maar de meeste van mijn vrienden zijn toch internationale studenten."

Als hij uitgaat, probeert hij zich wel actief te mengen. "Als ik uitga, ga ik niet echt naar de plekken waar internationale studenten veel heen gaan, zoals de Ierse pub. Ik ga naar dezelfde kroegen waar mijn Nederlandse vrienden heen gaan."

Andrea en Yitong hebben helemaal geen Nederlandse vrienden. Andrea: "Als ik uitga is dat meestal in het centrum van Delft, bij een jazzcafé. Of ik ga naar De pub op de universiteit. Maar daar ontmoet ik alleen maar internationale studenten."

Yitong probeert veel met Nederlanders in contact te komen, maar geeft toe dat niet alle Chinese studenten zo sociaal zijn. "Veel Chinese studenten zijn ook erg verlegen. Te verlegen om met anderen te praten. Ik geef toe: we leven soms in onze eigen wereld."

Deel artikel: