Aangepast

Formatiedilemma's: ben jij te koppig of een geboren polderaar?

De historische onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks kunnen beginnen. Historisch omdat ze voor het eerst sinds 1973 gaan proberen om een regering te vormen met vier partijen.

En da's niet makkelijk. Want op sommige punten staan de vier partijen best ver van elkaar af. Vooral GroenLinks denkt over veel zaken anders dan de VVD en het CDA.

Vandaag zijn er geen onderhandelingen en hebben de lijsttrekkers even pauze. Tijd om te kijken hoe jij het zou doen als je aan tafel zat. Waar zou je op toegeven? En wanneer zou je je poot stijf houden?

Met deze quiz zie je voor welke dilemma's je bij een formatie komt te staan. Je moet vanuit het perspectief van een van de vier partijen onderhandelen over onderwerpen als milieu, drugs en wonen. Aan het eind krijg je een score: ben jij koppig, te flexibel of een superpolderaar?

Leuk, zo'n quizje, maar hoe gaat het in de praktijk?

"Zo'n formatie gaat heel langzaam", vertelt onze Haagse verslaggever Xander van der Wulp. "Het is een heel formeel proces dat stap voor stap is vastgelegd."

Het onderhandelen duurt dus wel even. Gemiddeld 91 dagen. Maar Xander verwacht dat het deze keer wel wat langer gaat duren. "Met vier verschillende partijen is het wat ingewikkelder."

"De partijen gaan nu vooral kijken wat ze de grootste problemen in het land vinden. Als ze daarin een beetje overeenkomen kunnen ze gaan kijken naar de onderlinge verschillen."

Zo'n onderhandeling lijkt ingewikkeld, en dat is het vaak ook wel. Maar soms gaat het op een andere manier dan je denkt. Bij de vorige formatie hebben Rutte en Samson een soort kaartspel gespeeld. Zo hebben ze onderwerpen geruild die ze echt belangrijk vonden.

Maar dat zal nu niet gebeuren, verwacht Xander: "Het is niet echt bevallen, omdat je geen compromis zoekt maar dingen helemaal weggeeft. Bovendien is het met vier partijen niet te doen."

Wanneer we een nieuwe regering hebben, is niet te voorspellen. Dat het heel lang kan duren, hebben onze Belgische zuiderburen laten zien. Zij hebben met 541 dagen het record in handen van de langste formatie ter wereld.

Deel artikel: