Aangepast

Britse scholier ontdekt fout bij NASA en mag 'm oplossen

Een wiskundeknobbel loont. Dat laat de 17-jarige Miles Soloman uit Sheffield wel zien. Hij ontdekte een fout in een grote dataset van NASA en mag nu de ruimtevaartorganisatie helpen een oplossing te vinden.

De klas van Miles kreeg voor een project een dataset van NASA toegestuurd om te bestuderen. "We kregen van NASA een heleboel Excel-spreadsheets", vertelt Miles tegenover BBC Radio 4. "Dat klinkt een stuk minder interessant dan het is."

De data gaan allemaal over straling. Miles: "Er zit een kleine chip aan boord van het internationale ruimtestation, die iedere vier seconden de hoeveelheid straling meet op het ruimtestation. En ook waar het ruimteschip zich bevindt in de ruimte."

Zo ziet de data eruit die scholieren van het ISS krijgen via de TimPix detector

Miles ordende de data en ontdekte dat er een fout in zat. "Ik ontdekte dat, terwijl er geen straling moest zijn, er een negatieve meting was: -1. Ik dacht: je kan toch helemaal niet een negatieve hoeveelheid straling hebben?" Dus mailde hij NASA. "Dat klinkt nu nog steeds best wel cool."

NASA wist van het bestaan van de fout, maar zei dat het maar een of twee keer per jaar voorkomt. Miles is wel uitgenodigd om de oorzaak van het probleem te achterhalen, en daar heeft hij veel zin in. "Ik wil van ze leren en met ze samenwerken. En wie weet leren ze ook wel iets van mij."

Deel artikel: