Aangepast

Deze jongeren stemden vannacht eerder dan jij

Ze mochten nog eerder stemmen dan Mark Rutte, Geert Wilders en Jesse Klaver – de jongeren die aanwezig waren op het stemfeest in de Tolhuistuin in Amsterdam. Vannacht om 00.00 uur brachten ze als eerste hun stem uit.

“We vieren deze avond ons recht om te stemmen”, vertelt organisator Jiggy Djé. “We zijn de eersten in Nederland die naar de stembus gaan. Met hiphop-artiesten als Cho, Jonna Fraser en Jairzinho proberen we politiek ook voor jongeren aantrekkelijk te maken.”

En dat lijkt te werken, want al snel is de zaal gevuld met hippe Amsterdammers. Tegen middernacht wordt de dansvloer even verruild voor een plekje in de rij van een stemhokje.

“Gruwelijk”, vindt de 18-jarige Nassim Jarir deze avond. “Hier wordt echt geschiedenis geschreven. Wij stemmen gewoon eerder dan de lijsttrekkers. Ik denk dat je met hiphop veel jonge mensen kan bereiken. Die muziek is echt gruwelijk. Shit, ik zei weer gruwelijk, hè? Ja, maar dat is het wel.”

Nassim is al een paar jaar actief lid bij de Jonge Socialisten. De combinatie van muziek en stemmen bevalt de PvdA’er wel. “Normaal ga je alleen naar een stemhokje, breng je je stem uit en ga je naar huis. Niets aan dus. Maar hier heb je ook sprekers en artiesten.”

Om binnen te komen moet je een stempas en identiteitsbewijs laten zien. Je kunt dit feestje niet crashen zonder een stem uit te brengen dus. Tijmen Gos (23) en Merel Mastenbroek (21) waren het eens: “We hebben gestemd op D66, vanwege de standpunten over klimaat, onderwijs en de EU.”

Helemaal nuchter waren de twee collega’s tijdens het stemmen niet meer. “Het kleuren van het vakje is nog net gelukt hoor”, lacht Tijmen. “Ik vond het best geinig om een keer ’s avonds in een feesttent te stemmen. Een totaal andere setting dan ik gewend ben.”

De 24-jarige Samet pakte het iets anders aan. Hij koos ervoor om eerst te stemmen, en daarna te drinken. “Ik heb net op Kuzu van Denk gestemd. Als enige. Veel van mijn vrienden stemden op GroenLinks."

Samet is hier vanavond vooral om te horen wat anderen gaan stemmen. "Dat vind ik super interessant. Mensen doen vaak geheimzinnig over wat ze gaan stemmen, maar op feestjes als deze wordt er open en eerlijk over politiek gepraat. Zo kan het ook.”

Deel artikel: