Een ijsbeer op de Noordpool
Aangepast

Vijf vragen over de bui die boven de Noordpool hangt

Aan het eind van deze eeuw valt meer regen dan sneeuw op de Noordpool. Dat is de conclusie van onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen.

"Er is geen gebied op aarde dat zo snel verandert als het Arctisch gebied", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. "Het verbaast me dan ook niet dat dit effect daar heel sterk is. Dat een groot deel van de sneeuw gaat veranderen in regenval, komt doordat de temperaturen stijgen."

We kunnen ons voorstellen dat jij wél verrast bent door dit nieuws. Daarom vijf vragen over de regen op de Noordpool aan Peter:

1. Oké, de aarde warmt dus op. Regen in plaats van sneeuw is dan toch logisch?

"Duh, dacht jij zeker. Maar het ligt genuanceerder. Wetenschappers wisten al dat er veel meer neerslag zou gaan vallen. Het zee-ijs verdwijnt namelijk. Daardoor is er meer open water, daar verdampt meer uit, dus is er meer bewolking en dus meer sneeuw, dachten we."

"Eigenlijk is nooit zo precies berekend als nu, op welke hoogte en bij welke temperatuur sneeuwvlokken in het Arctisch gebied veranderen in regendruppels. En dan blijkt het dus een behoorlijk groot effect te hebben, want over een eeuw valt misschien wel de helft van alle sneeuw als regen in het Noordpoolgebied."

2. Gaan de dieren daar nu sneller dood?

"Het leefgebied voor ijsberen wordt kleiner en het heeft gevolgen voor de beschikbaarheid van voedsel voor dieren."

"In het najaar en in de winter bouwt een sneeuwlaag op in het Arctisch gebied. Rendieren hebben een snuit en tong die gespecialiseerd is om door de sneeuw te wroeten en daaronder het mos vandaan te eten. Als het dan regent en het bevriest vervolgens weer, dan worden dat hele dikke ijslagen waar ze met hun snuit niet meer doorheen kunnen, een soort superijzel."

Dit rendier zoekt naar eten in de sneeuw

3. Wat ga ik hier van merken?

"We gaan het op een aantal manieren merken. In de eerste plaats door het vrijkomen van methaan, daardoor krijgen we sneller hogere temperaturen. Wereldwijd."

"Dus als straks de wind uit het noordoosten en noordwesten komt in de winter, dan is die veel en veel warmer dan vijftig jaar geleden. Het echte winterweer neemt af. De zomers worden warmer, de winter wordt natter en druileriger." Een soort lange herfst dus.

Peter Kuipers Munneke heeft zelf onderzoek gedaan in het Noordpoolgebied

4. Stijgt het water hierdoor dan?

"Het is niet zo dat er meer water in de zee terechtkomt omdat het meer gaat regenen, want de sneeuwvlokken komen ook in de zee terecht."

"De regen zelf zorgt dus niet voor zeespiegelstijging, maar het is wel zo dat er veel gletsjers liggen in het Arctisch gebied. En als dat gebied warmer wordt, zouden die sneller kunnen gaan smelten."

5. Kunnen we er nog iets aan doen?

Met andere woorden: kunnen we het weer laten sneeuwen? "Ja, we kunnen hier zeker wat aan doen. De fractie van neerslag die gaat vallen in de vorm van regen, hangt af van de CO2-uitstoot."

"Hoe minder we uitstoten, hoe minder regen in plaats van sneeuw valt. Kijk, je kunt niet alles voorkomen, maar de mate waarin dit gebeurt wel. Dat wordt bepaald door temperatuur en dat wordt weer bepaald door hoeveelheid broeikasgassen."

Deel artikel: