Headerfoto
Aangepast

Hoe kies je een partij als je voor het eerst mag stemmen?

Een politieke partij kiezen. Niet zo moeilijk, toch? Je vult online even een stemwijzertje in en klaar is Kees. Zou je denken. Toch vinden veel nieuwe stemmers een partij kiezen ingewikkelder dan dat.

Zo'n 850.000 jonge mensen mogen dit jaar voor het eerst in hun leven naar de stembus. Hoe bereiden zij zich voor op 15 maart? Drie jongeren uit verschillende delen van het land hielden twee weken lang in een audiodagboek hun ervaringen bij in aanloop naar de verkiezingen.

Yigit Kelekci

Yigit Kelekci van 20 uit Deventer mag op 15 maart voor de allereerste keer in zijn leven stemmen. Hij heeft een mbo-diploma Juridisch Medewerker op zak en werkt nu bij de gemeente Zutphen.

Ik heb veel over politiek gepraat met collega's, familie en vrienden, dat is leuk, maar maakt de keuze nóg lastiger.

Yigit Kelekci

"Ik heb veel gesprekken gevoerd met collega's, familie en vrienden over politiek", vertelt hij. "Dat is leuk, maar het maakt de keuze wel nóg lastiger. Iedereen heeft z'n eigen mening en iedereen zegt weer wat anders. En ik moet uiteindelijk mijn eigen keuze maken."

Een politieke partij waar Yigit in ieder geval helemaal niets mee heeft, is Denk. "In mijn ogen is het een partij waarop alle buitenlanders stemmen die voor segregatie zijn. Dat is heel slecht voor de Nederlandse samenleving."

Lisa Arnold

Lisa Arnold (22) mocht eigenlijk vier jaar geleden al stemmen. Ze heeft dat toen niet gedaan, en dus wordt het nu haar eerste keer. "Vier jaar geleden was ik net 18 jaar geworden. Ik woonde nog bij m'n ouders en eigenlijk alles waar politieke partijen over praten was zo'n ver-van-mijn-bed-show."

Inmiddels doet ze een master Neerlandistiek aan de Universiteit Utrecht, heeft ze een baan en woont ze op zichzelf. "Ik heb nu wel een beter beeld van bijvoorbeeld zorg en onderwijs. Dus dat ik ga stemmen, is zeker."

Tijs Bruins

Ook de 19-jarige Tijs Bruins uit Zoetermeer gaat voor het eerst stemmen. Een politieke partij kiezen vindt hij moeilijk. "Elke partij heeft goede en slechte punten. En het komt niet helemaal overeen met mijn ideeën."

Ik ga de komende dagen nog veel kranten lezen en debatten kijken.

Tijs Bruins

Hij heeft zijn vraagtekens bij de politiek. "Ik vind het ingewikkeld en ik denk dat ik daar niet de enige in ben. De politiek moet zich echt meer gaan richten op jongeren."

Ook na twee weken veel met de verkiezingen bezig te zijn geweest, heeft Tijs nog altijd twijfels. "Ik ga de komende dagen nog veel kranten lezen en debatten kijken. En dan hoop ik komende woensdag een goede keuze te maken."

Deel artikel: