De kappers gaan de komende tijd in de kappersstoel het gesprek aan met hun klanten.
Aangepast

Kappers willen jou spreken over je stemrecht

Niet "hoe was je weekend?" maar "ga je nog stemmen?" Dat is de vraag die kappers je de komende week willen stellen. Ze willen op 15 maart zoveel mogelijk mensen naar de stembus krijgen door het stemmen in de kappersstoel te bespreken.

"Het is een voorrecht dat we mogen en überhaupt kunnen stemmen", zegt de Bredase kapper Rogier Vermeulen. Daarmee is het volgens hem eigenlijk ook direct een plicht om het daadwerkelijk te doen. Laura Zwager, kapper in Sliedrecht vult aan: "Als Nederlanders kunnen we heel goed klagen, maar dit is het moment om iets te gaan doen."

Laura Zwager

Maar wat als de klant helemaal niet zit te wachten op een gesprek over de verkiezingen? "Geen probleem", zegt Laura. Volgens haar zullen ze zeker niet doordrammen over het stemrecht. "We plakken een sticker op de spiegels met de tekst 'Ben jij geknipt om te stemmen?' Het is dus meer ter herinnering."

Ook in de salon van Rogier wordt niemand verplicht het over politiek te hebben. "En voor de mensen die helemaal geen gesprekken willen voeren hebben we een 'silent chair', daar hoef je helemaal niet te praten."

Helemaal nieuw is het concept niet. In de VS zette Barack Obama ook al kappers in om campagne te voeren. "Bij de kapper worden alle aspecten van het leven besproken", zeiden Amerikaanse kappers daarover. Stemmen hoort daar volgens hen ook bij.

Het grote verschil is dat de Nederlandse kappers niet oproepen om te stemmen op een specifieke partij. Rogier: "Het mooie is dat wij je stem niet sturen. Wij hebben geen partijprogramma klaarliggen."

Laura en Rogier nemen 15 maart zeker de tijd om zelf even naar de stembus te gaan. "Ik zorg ook dat mijn medewerkers woensdag de tijd krijgen om te stemmen", zegt Laura. Volgens haar is het stemmen deze verkiezingen, in tegenstelling tot eerdere edities, een belangrijk thema onder de collega's. "Daar ben ik heel erg trots op."

Deel artikel: