Stemmen in de klas
Aangepast

Geen stembureau op elke mbo: 'actie kwam te laat'

Niet de jongeren naar het stembureau, maar het stembureau naar de jongeren. Dat was de insteek van de campagne van de Nationale Jeugdraad. Omdat relatief weinig stemgerechtigde jongeren naar de stembus gaan, moet het ze makkelijker gemaakt worden, vindt de Raad.

Vooral op mbo's moeten meer stembureaus komen, omdat daar veel jongeren zitten.

Gemeenten hadden tot 1 maart de tijd om stemlocaties aan te wijzen. Vier onderwijsinstellingen gaven gehoor aan de roep om meer stembureaus op scholen: in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

Het zijn elf nieuwe locaties in totaal. Dat is niet heel veel, erkent ook Caesar Bast, de voorzitter van de Nationale Jeugdraad dat hiervoor samenwerkte met Ben&Jerry's en IZI-solutions. Maar hij is niet ontevreden. "Nu kan het dus niet meer, maar we gaan door in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Als je ziet wat je in twee weken kan bereiken, moet je nagaan wat je in een jaar kan doen."

"Je kan het ook teruggeven aan de gemeenten: als ze ontevreden zijn over de opkomst, dan hebben ze misschien zelf iets laten liggen."

Utrecht

Van de vier grote steden ontbreekt dus Utrecht. Daar zijn al wel twee stembureaus op een roc. Al jaren, zegt een woordvoerder. Volgens de gemeente was het nu te laat om nog extra stemlocaties te regelen. "Een maand of vijf van tevoren benaderen we de stemlocaties waar je eerder ook kon stemmen. En bij nieuwe maken we altijd een afweging: we kijken of de ruimte voldoet, hoe verspreid ze zijn over de stad, of ze toegankelijk zijn voor minder validen en of de locatie een vergoeding vraagt."

Wel vinden ze het idee sympathiek. "We nemen het mee voor volgend jaar", zegt de woordvoerder. Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Caesar gaat morgen met burgemeester Van Zanen praten over de actie.

Ieder mbo een stemburo

In andere plaatsen waren roc's met interesse zegt Caesar, maar die konden het niet meer regelen. "Ze proberen wel jongeren te bereiken, en ik geloof in hun welwillendheid hoor."

Kamervragen

Minister Plasterk vindt het trouwens ook een goed idee, blijkt uit zijn antwoorden vandaag op Kamervragen over de kwestie. Maar ook hij vindt het initiatief te laat voor deze verkiezingen. "De meeste gemeenten hebben hun stemlokalen al aangewezen en de stempassen al gedrukt", schrijft hij.

"Ik ben echter bereid om gemeenten in overweging te geven om voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 extra aandacht te besteden aan de mogelijkheid van het inrichten van stembureaus in onderwijsinstellingen."

Deel artikel: