Rick, Jasmijn, Aniek en Elise
Aangepast

'Ik heb 1,25 procent kans om met de koning te eten'

"Dit is zo'n unieke kans, die moet je niet laten lopen", zegt Jasmijn De Wolff uit Almere. Op 27 april wordt ze 20: tegelijk met de koning jarig én een kroonjaar, dus ze mocht zich aanmelden voor het diner met de koning. "Ik werd door een vriendin getagd op Facebook, en toen heb ik me aangemeld."

"Ik heb een schatting van mijn kansen gemaakt: ik heb 1,25 procent kans", zegt Jasmijn. "En mijn moeder zegt dat ze er een goed gevoel over heeft."

Dat klopt ongeveer. Er zijn volgens het CBS 818 mensen die op 27 april 1967 geboren zijn, daar worden 50 mensen uit geloot. Als je ervan uitgaat dat iedereen die zich mág aanmelden zich ook daadwerkelijk heeft aangemeld, blijft er voor de rest van de aanmelders 1,4 procent kans over om uitgenodigd te worden.

Jasmijn de Wolff

Het ligt er een beetje aan of ik word uitgenodigd, hoe los ik ga op het festival de dag ervoor.

Jasmijn De Wolff

Dat het diner een dag na haar verjaardag is, komt Jasmijn eigenlijk wel goed uit. "Op m'n verjaardag ga ik altijd met vriendinnen de stad in, wat dansen en wat drinken. Dit keer ga ik naar een festival, Kingsland. Dus het ligt er een beetje aan of ik word uitgenodigd, hoe wild ik losga daar. Ik zie het als een afterparty."

Jasmijn verwacht dat er luxe gegeten gaat worden, met meerdere gangen. "Ik zag een filmpje met een mooi gedekte tafel." Of ze nog dieetwensen heeft? "Bij mij gaat alles erin, ik ben een hele makkelijke eter."

Elise Metselaar

Elise Metselaar wordt op 27 april 25 jaar. Ze is er trots op dat ze tegelijk met koning Willem-Alexander jarig is en haar moeder ook: die heeft haar opgegeven voor het diner met de koning.

Elise is al vijf jaar vrachtwagenchauffeur en woont in Franeker. "Maar die reis heb ik ervoor over." En wat moet je in hemelsnaam aan? "Je komt bij de koning op bezoek, dus dan ga je wel volgens de dresscode."

Ik hou niet zo van spruitjes.

Elise Metselaar

Wat voor koning Willem-Alexander misschien weer handig is om te weten: Elise eet liever geen spruitjes. "Aan de ene kant denk ik dat het diner best wel culinair zal zijn, aan de andere kant kan het ook wel weer simpel zijn, omdat er toch verschillende mensen komen. Maar ik hou niet zo van spruitjes."

Rick Petter

Rick Petter had al vrij gevraagd op 28 april, omdat hij de 27ste z'n verjaardag viert en dat kan nog wel eens uitlopen. Hij wordt dit jaar 20. "Mijn vader belde me op m'n werk op en zei dat ik die kans moest grijpen, dat je niet nog een keer zo'n kans krijgt. En dat is ook wel zo. Dus toen heb ik mezelf aangemeld."

Het is wel iets wat je later aan je kinderen en kleinkinderen kan vertellen natuurlijk.

Rick Petter

Rick woont in Hoogeveen en werkt in een distributiecentrum. "Ik denk dat ik nette kleren aan zou trekken, een bloesje. Want ik denk wel dat er gelegenheid is om met de koning zelf te praten."

Toch blijft Rick er nuchter onder. "Als het niet doorgaat, zou ik het wel jammer vinden. Het is wel iets wat leuk is om later te vertellen aan je kinderen en kleinkinderen. Maar dan ben ik niet echt teleurgesteld."

Aniek Kuperus

Ik denk aan een leuk rokje of jurk met een panty.

Aniek Kuperus

"Stel dat ik mag komen, dan kan ik in ieder geval niet zeggen dat ik nooit heb gedineerd met de koning", zegt Aniek Kuperus die ook 20 wordt. Stiekem denkt ze er al wel over na wat ze aanmoet. "Ik las dat je een kledingvoorschrift krijgt. Dus ik denk nu aan een leuk rokje of jurk met een panty."

Het zou trouwens niet haar eerste ontmoeting met de koninklijke familie zijn. "In 2008 kwamen ze op Koninginnedag naar Franeker, waar ik woon. Toen mochten mensen die tegelijk met koningin Beatrix of prins Willem-Alexander jarig zijn, een bloemetje geven. Daar was ik er één van."

Op 27 april, haar verjaardag, is Aniek in de bakkerij waar ze werkt; het lunchgedeelte is gewoon open. "Dus de 28ste komt me wel goed uit, dan ben ik vrij."

3 april

Nu is het wachten op 3 april. Dan krijgen de aanmelders te horen of ze ingeloot zijn. Als Elise niet wordt uitgenodigd, is dat best een teleurstelling. "Ik zou het wel jammer vinden. Ik ben wel nieuwsgierig om hem van dichtbij te zien, dat heb ik nog nooit meegemaakt."

"Ik gun het iedereen, maar ik hoop gewoon echt dat ik mag", zegt Jasmijn. "En anders baal ik wel, maar dan ga ik los op Kingsland."

Deel artikel: