Aangepast

Verkleed als je superheld naar de Comic Con

Als je vandaag of morgen in Rotterdam rondloopt kan het zomaar zijn dat je Spider-man of Captain America tegen het lijf loopt. In Ahoy wordt namelijk de Comic Con gehouden.

De Comic Con is een beurs waar van alles rondom stripfiguren, fantasy en sciencefiction te vinden is. Je kan er op de foto met je favoriete superheld, een handtekening scoren van acteurs uit tv-series of meedoen aan de cosplay-contest.

Cosplay? Dat is zo realistisch mogelijk jezelf verkleden als een karakter uit een serie of film. Maar waarom zou je dat doen?

"Omdat het leuk is", zegt Jacqueline Folkerts (22). Ze loopt vandaag verkleed als Harry Potter rond op de conventie. "Ik heb nu voor Harry Potter gekozen, omdat een acteur uit de films hier is. Maar ik ben ook wel eens als Thor, Joker of een zombie uit The Walking Dead geweest."

Jacqueline Folkerts

Jacqueline bezoekt zo'n beetje iedere conventie in Nederland als ze tijd heeft. "Het is een leuk dagje uit met vrienden en je ziet acteurs die je normaal nooit ziet, daar kan je dan mee op de foto."

Goedkoop is dat overigens niet. Om met een acteur op de foto te gaan betaal je al snel 25 euro. Wil je er ook nog een handtekening bij? Dan mag je nog 20 euro extra aftikken.

Miriam Dokter (33) begon zo'n 15 jaar geleden met cosplayen. De eerste keer kocht ze nog een simpel leren rokje, maar tegenwoordig pakt ze uit met haar kostuums. Bijna alles maakt ze zelf en dat kost aardig wat tijd.

Miriam Dokter

"Met dit pak ben ik ongeveer 50 uur bezig geweest. Het kost toch altijd meer tijd dan je denkt, want je moet patronen en stof uitzoeken", vertelt Miriam. "Als je alles hebt, moet het nog genaaid worden. Dat lijkt weinig tijd te kosten, maar ik blijf steeds bezig met aanpassingen."

Ze loopt rond als Beetlejuice uit de gelijknamige film uit 1988. "Ik zag dat Beetlejuice in Nederland nog nooit gecosplayed was, ik wilde de eerste zijn." En daarmee valt ze op, want vaak wordt er gekozen voor bekendere superhelden.

Hoewel het om een oude film gaat wordt ze vaak herkent op de beurs. "Mensen roepen dan drie keer 'Beetlejuice' naar me, dat gebeurt in de film ook, dan verschijnt Beetlejuice."

Miriam heeft al heel wat verschillende cosplaypakken in de kast hangen. "Ik heb een pak van Velma uit Scooby Doo, eentje van een Ewok uit Star Wars en nog veel meer andere pakken." Alle pakken worden bewaard, zodat ze die later nog eens kan aantrekken.

Kijken mensen niet raar op als je zo verkleed gaat? "Nee hoor", vertelt Jacqueline. "Je krijgt altijd wel leuke reacties en als je er echt uitspringt met je kostuum vragen mensen zelfs of ze met je op de foto mogen. Maar toch: ik zou niet zo in de trein stappen, dan pak ik liever de auto."

Deel artikel: