Aangepast

Op Reddit mogen stemmers lijsttrekkers álles vragen

De verkiezingstijd is een drukke tijd voor lijsttrekkers. Overal wordt campagne gevoerd en iedereen wil de partijleiders interviewen. Voor 'normale' burgers is het soms lastig daar tussen te komen met hun eigen vragen.

Maar op een internetforum is daar wel genoeg ruimte voor. Politici schuiven daarom aan op het wereldwijde forum Reddit om daar een inhoudelijke discussie te voeren met gebruikers, de Redditors.

Op Reddit heb je verschillende subforums, waaronder een zogenaamde subreddit voor Nederlanders. Daar houden politici een AMA, een Ask Me Anything. Een soort van digitaal vragenuurtje waar gebruikers politici alles kunnen vragen wat ze willen.

Tot nu toe zijn onder andere Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP) en Ancilla van de Leest (Piraten Partij) al aangeschoven.

Daar bereiken ze best wat mensen mee, de AMA van Alexander Pechtold is zelfs door 365.760 mensen bekeken. Daarbij worden serieuze, maar ook minder serieuze vragen gesteld.

De Nederlandse subreddit is met 157.000 abonnees de een-na-grootste subreddit van een land ter wereld, alleen Canada is nog groter.

Het is dus een logische stap dat partijen ook daar te vinden zijn, zegt Frits Bloemberg, directeur van het Debatbureau. "Nu gaan politieke partijen veel het land in om op dorpshuizen of markten in gesprek te gaan met burgers. Maar een steeds grotere groep is daar niet meer te vinden."

Een slimme keuze om op Reddit een inhoudelijke discussie te voeren, zegt Bloemberg. Daar zitten veel jonge kiezers die voor het eerst mogen stemmen, "Je ziet dat er tegenwoordig een enorme behoefte is aan rechtstreeks contact met de kiezer, je mag daar dus eigenlijk niet ontbreken als partij."

Discussies op internet krijgen vaak niet de diepgang die politici wel hopen te bereiken. Bij Reddit is die kans groter: gebruikers stellen daar uitgebreide vragen en krijgen uitgebreide antwoorden.

Maar nog steeds is het niet helemaal te vergelijken met kiezers in het echt spreken, zegt Bloemberg. "Je kijkt elkaar niet in de ogen en voert dan toch vaak een ander soort gesprek."

Of het ook tot extra stemmen leidt? "Dat is de vraag bij alle vormen van campagne. Maar je maakt jezelf in ieder geval wel een stuk toegankelijker."

Deel artikel: