Aangepast

Sport in partijprogramma's: wie vindt wat?

Vul de Stemwijzer of het Kieskompas in en je weet zeker dat thema's als immigratie, zorg en Europa voorbijkomen. Maar hoe zit het met sport? Daar krijg je nul vragen over. Nul. Terwijl partijen er vaak wel iets over schrijven in hun verkiezingsprogramma.

De ene partij (D66) wijdt er drie pagina’s aan, de ander (PVV) een half zinnetje. Sommige partijen hebben kandidaten op de kieslijst staan die uit de sport komen. Zo is voetbaltrainer Foppe de Haan lijstduwer van de PvdA en is oud-zwemmer Maarten van der Weijden actief voor de VVD.

Maar wat willen partijen nou echt met de top- en breedtesport in Nederland? We zetten de verschillende standpunten op een rij.

In deze video zoomen we vooral in op topsport, fraude en sportevenementen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Topsport, fraude en evenementen zijn niet de enige thema's die veel terugkomen in de verkiezingsprogramma's.

Vrijwilligers op de club

Er is één punt waarop bijna alle partijen het met elkaar eens zijn: we moeten vrijwilligers op sportclubs koesteren. Het CDA wil daarom onnodig moeilijke regels schrappen, zodat vrijwilligers bijvoorbeeld makkelijker een onkostenvergoeding krijgen.

Bij GroenLinks gaat de onbelaste vrijwilligersvergoeding omhoog. Die onbelaste vergoeding is nu 1500 euro per jaar: alles daarboven moet je opgeven bij de Belastingdienst.

Ook 50Plus is blij met de vrijwilligers. De partij wil dat vrijwilligersorganisaties gratis een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen aanvragen. Dat is een soort bewijs van goed gedrag om bijvoorbeeld op jeugdsportclubs te kunnen werken. Nu kost de aanvraag van zo'n VOG nog bijna 34 euro.

Meer fietsen

Sporten hoeft natuurlijk niet per se op een club. Ook fietsen van huis naar werk of studie, valt onder sport. Of in ieder geval onder beweging. En daar hebben partijen ook zo hun ideeën over.

Zo willen D66, de PvdA en GroenLinks allemaal meer snelfietsroutes aanleggen, zodat mensen bijvoorbeeld makkelijker de fiets naar werk of studie pakken. De SP wil ook graag nieuwe fietspaden aanleggen, maar dan vooral in natuurgebieden. De socialisten denken dat deze routes de potentie hebben om toeristische trekpleisters te worden.

Deel artikel: