"Niet op de muren schrijven."
Aangepast

Gaat digitale graffiti Italië redden van vandalisme?

Het is een grote ergernis in het toeristische Florence: mensen die hun naam op de monumentale gebouwen schrijven. De stad wil daar voor eens en voor altijd mee afrekenen.

De beroemde kathedraal van Florence, Il Duomo di Firenze, krijgt daarom vanaf nu tablets waar mensen legaal en digitaal hun naam achter kunnen laten. De digitale graffiti gaat de officiële archieven in van de kathedraal.

"Graffiti is in Italië van alle tijden. Er staan honderden jaren van ingekraste namen in het Colosseum", vertelt Italië-correspondent Rop Zoutberg.

Digitale graffiti werkt

De kathedraal van Florence is een van de grootste toeristische attracties van Italië, een land dat sowieso vol staat met historische toeristische trekpleisters. En als je dan op vakantie bent in Florence, wil je natuurlijk dolgraag de wereld laten weten dat je er bent geweest. "I was here" is snel geschreven. Beetje jammer dat je niet de enige bent met dit idee.

Ook op het Colosseum staat het vol met initialen en namen van toeristen.

De veertiende eeuwse klokkentoren van de kathedraal stond tot vorig jaar vol met dit soort berichtjes. In 2016 werd de toren voor het eerst helemaal schoongemaakt.

Er werden verschillende tablets neergezet waar toeristen digitaal hun 'graffiti' kunnen achterlaten. Met succes: achttienduizend toeristen lieten dit jaar hun tekening achter op de tablets en het personeel van de toren ziet aanzienlijk minder vandalisme dan voorgaande jaren. Genoeg reden voor om bij de kathedraal zelf ook tablets te plaatsen.

Met de app Autography kunnen toeristen digitale graffiti achterlaten in Florence

Bij de kathedraal staan er nu twee, en je kunt op je gemak een kunstwerkje maken op je mobiel met de app Autography. Volgens de organisatie die het onderhoud doet van veel van de monumenten in Florence, is het kinderachtig om monumenten te bekladden, maar begrijpelijk dat je je nagedachtenis wil achterlaten.

Daarom print de organisatie jaarlijks alle digitale graffiti uit, om het te bewaren in het archief. Tussen belangrijke documenten uit de Renaissance, zoals de geboorteakte van Lisa Gherardini. Je weet wel, Mona Lisa.

Vandalisme is een groot probleem in Italië

Ook in de rest van Italië wordt er flink geklad op monumenten. Italië-correspondent Rop Zoutberg vertelt dat in Italiaanse media regelmatig berichten staan over toeristen die gesnapt worden. "In februari werd een Franse toerist opgepakt, omdat ze haar naam in het Colosseum kraste." En ook in 2015 was het raak.

"In januari probeerden twee dronken toeristen nog 's nachts het Colosseum binnen te komen en spoot iemand met graffiti op de muren." In Italië is iedereen verbaasd dat dit kan, ondanks de beveiliging, zegt Rop. "Het zijn wereldberoemde monumenten en er is een hoge terreurdreiging in het land, dus overal staan militairen en politie."

Vorige zomer wist een Amerikaanse toerist zichzelf in te sluiten op het dak van de kathedraal van Milaan. "Die staat bovenaan alle terreurdreigingslijsten", vertelt Rop. "Maar het lukt blijkbaar toch. Tegelijk is er zoveel cultureel erfgoed in Italië, dat het ook moeilijk is om alles te beschermen."

De overheid treedt in Italië streng op tegen vandalisme. Toeristen riskeren een hoge boete, of zelfs een celstraf. Maar misschien weet Florence met de tablets toeristen op een positieve manier op te voeden.

Deel artikel: