Scholieren numerus fixus

Ishani (17): door numerus fixus voelen we druk te presteren

De studie doen die je wilt? Dat is niet altijd even vanzelfsprekend.

Er kwamen dit jaar veel aanmeldingen voor opleidingen waar een selectie wordt gehanteerd. Meer dan twee keer zoveel inschrijvingen als plaatsen. Scholieren konden zich voor 15 januari aanmelden voor maximaal twee numerus fixusstudies.

Rianne Kouwenaar, van de Vereniging van Universiteiten, licht toe: "Het is niet zo dat de helft van de studenten niet op de studie van zijn of haar keuze terechtkomt, want sommigen zullen zich voor twee fixusstudies hebben aangemeld. De toelatingsprocedures zijn er met een reden, vanwege het baanperspectief of het kleinschalige onderwijs."

Het is voor veel scholieren voorlopig even afwachten of zij worden toegelaten. Eerst moeten ze de vaak strenge selectieprocedure doorlopen. Hoe kijken de toekomstig studenten tegen zo'n selectie aan? Drie scholieren over hun nog onzekere toekomst.

Ishani Bakas

De 17-jarige Ishani Bakas zit in 6 vwo en heeft zich aangemeld voor de bachelor International Business Administration aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze is niet de enige. De studie kreeg 2299 aanmeldingen en is daarmee de meest populaire opleiding in Nederland.

De Engelstalige bachelor heeft maar plek voor 575 studenten. "Ik wist wel dat er een selectieprocedure zou zijn, maar dit is wel heftig. Er hebben zich veel buitenlandse studenten aangemeld. Hopelijk kom ik door de strenge selectie heen."

Voor de selectieprocedure moest Ishani haar cijferlijst van 5 vwo opsturen. Met name de cijfers van wiskunde en Engels zijn van belang. Ook moest ze een vragenlijst beantwoorden en een cv sturen.

"De cijfers tellen het zwaarst mee. En dat is vervelend, want ik sta maar een 6 voor wiskunde. Ik heb wel vertrouwen in mijn motivatie en cv. Ik heb een diploma voor Cambridge Engels, ik zit in de leerlingenraad en ik heb pre-university classes gevolgd aan de Universiteit Leiden."

Ik vind dat ze meer moeten kijken naar het totaalplaatje.

Ishani Bakas (17)

Volgens Ishani zijn veel scholieren nú al bezig met het bouwen aan een goed cv. "Eigenlijk al mijn vrienden wel. We voelen de druk om goed te presteren, zodat we op een goede opleiding worden aangenomen."

De middelbare scholier uit Delft snapt wel dat ze een strenge toelatingsprocedure hebben. "Het is een moeilijke studie, dus je wilt voorkomen dat mensen in het eerste jaar afhaken. Ik vind het wel echt jammer dat cijfers zo zwaar meetellen. 50 procent, terwijl je motivatie en cv allebei maar 25 procent tellen. Ik vind dat ze meer moeten kijken naar het totaalplaatje."

Laurens van Loenen

Laurens van Loenen (17) wil volgend jaar Toegepaste Psychologie doen aan de Hogeschool van Amsterdam. De opleiding staat op nummer 2 van populairste hbo-studies.

"Ik was me er niet van bewust dat zoveel studenten zich zouden aanmelden. Ik volg nu volwassenenonderwijs, en word niet echt geholpen bij mijn studiekeuze. Het is wel een reden om nu even goed naar een tweede keus te kijken. Dat heb ik nog niet gedaan."

Zo'n toets is ook maar een momentopname.

Laurens van Loenen (17)

Om toegelaten te worden moest Laurens twee dagen langskomen bij de opleiding in Amsterdam. "De eerste dag kreeg ik algemene uitleg over de opleiding en een week later volgde een toets over alles wat ik tijdens die dag had geleerd. Daarvoor moest ik ook nog het een en ander leren. De toets was best wel pittig, vooral de multiple choice-vragen waren nogal vergezocht."

De uitslag krijgt Laurens aankomende week. "Ik vind het natuurlijk vervelend als ik niet word aangenomen. Zo'n toets is ook maar een momentopname. Maar aan de andere kant is het ook wel zo eerlijk voor de mensen die heel hard hebben geleerd."

Esmee van Velthoven

Tandheelkunde is nog zo'n opleiding die jaarlijks veel aanmeldingen krijgt. En dat is vervelend voor Esmee van Velthoven. Zij zit in 6 vwo en meldde zich aan voor de opleiding aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De universiteit kreeg 413 aanmeldingen, maar laat slechts 67 studenten toe.

"De selectieprocedure is behoorlijk streng", vertelt de 18-jarige Esmee. "Ik heb al een essay geschreven over de essentie van mondzorgsystemen in Nederland en twee Europese landen. En over een paar weken maak ik ook nog een toets, waarvoor ik alle eindexamenstof van biologie, natuurkunde en scheikunde moet kennen."

Veel scholieren melden zich voor de zekerheid maar aan voor een tweede studie. Je kunt het altijd proberen, toch?

Esmee van Velthoven (18)

Als de middelbare scholier vervolgens bij de beste 150 studenten zit, moet ze nog een aantal praktische opdrachten doen om te kijken of ze ook goed kan werken met haar handen.

"Ik vind het wel echt goed dat ze zo'n strenge selectie doen. Zo komen alleen gemotiveerde studenten op de opleiding én voorkom je uiteindelijk een arbeidsoverschot. Je wilt na je studie ook niet werkloos zijn."

Esmee heeft zich ook aangemeld voor een andere numerus fixusstudie: Biomedische Wetenschappen. "Veel scholieren melden zich voor de zekerheid maar aan voor een tweede studie. Je kunt het altijd proberen, toch?"

Deel artikel: