Loubna Sadoq
Aangepast

'Een hoofddoek mag ook mooi zijn'

Toen Loubna Sadoq begon met het ontwerpen van hoofddoeken was De Bijenkorf al haar gedroomde verkooppunt. Die wens is uitgekomen, want vanaf vandaag liggen haar hijabs voor tien dagen bij het warenhuis in Amstelveen.

Sadoq won de vrouwelijke ondernemerswedstrijd 'A She Story'. Daar werd ze op gewezen door klanten van haar webwinkel, die haar merk goed in de campagne vonden passen. Waar dat voor staat? "Ambitieuze vrouwen die sterk in hun schoenen staan", vertelt de ontwerpster.

Sadoqs hoekje in de Bijenkorf

Vrouwen moeten doen waar ze zich prettig bij voelen.

Loubna Sadoq

Haar publiek bestaat vooral uit hoogopgeleide vrouwen die nog thuiswonen en veel te besteden hebben. "Moslima's geven veel geld uit aan hun uiterlijk. Ze gaan vaak naar de kapper en beautysalons. Veel vrouwen bestellen twee of drie sjaals per keer." En niet alleen in Nederland, de bestellingen komen ook uit het Midden-Oosten en Rusland.

Een vrouw zoals ieder andere vrouw

"Moslims zijn echt niet alleen Arabisch, maar dat zien veel mensen niet." En Sadoq is er duidelijk over: "Een hoofddoek heeft niets te maken met onderdrukking, 90 procent draagt het uit eigen overtuiging. Iemand die een hijab draagt is een vrouw zoals ieder andere vrouw."

Volgens haar moeten vrouwen vooral doen waar ze zich prettig bij voelen. Om die reden draagt de mode-ontwerpster haar hoofddoek zelf niet meer dagelijks. "Ik heb dat wel gedaan, maar ik voelde me er niet meer goed bij. Ik draag 'm nog wel naar de moskee en familie."

Fashion en bescheidenheid gaan absoluut samen.

Mode-ontwerpster Sadoq

De hijab is volgens Sadoq vooral iets religieus, maar dat betekent niet dat het niet ook mooi kan zijn. "Tijdens de modeweek in Milaan liep ook een model (Halima Aden red.) met een hoofddoek over de catwalk. Zij zag er heel fashionable uit, maar wel bescheiden. Dat gaat absoluut samen."

Halima Aden tijdens de modeweek in Milaan

Hoe iemand haar hijab gebruikt, maakt volgens Sadoq dan ook niet uit. "De eerste sjaal verkocht ik vanochtend toevallig aan een oude vrouw zonder hoofddoek."

Dat neemt niet weg dat Sadoq ook weleens opmerkingen krijgt onder foto's op sociale media. "'Dit is geen hijab, want het is niet de correcte manier om 'm te dragen', schrijven mensen dan. Dat zijn vooral conservatieve mensen, die vinden dat niet kunnen", zegt Sadoq.

Bovenal is een hoofddoek ook verbonden aan een cultuur, vertelt ze. "In de Emiraten is het bijvoorbeeld heel normaal om je hoofddoek losjes te dragen en een deel van je haar te laten zien. Het is per land verschillend, en daar kun je niet over oordelen. We weten allemaal hoe het is om vrouw te zijn en we horen elkaar juist te steunen."

Deel artikel: