Aangepast

Het geheime leven van moslims

"Hou je tijdens de seks je hoofddoek om? Dat is denk ik de gekste vraag die ik ooit heb gekregen." Zomaar een fragment uit de Amerikaanse online serie The Secret Life of Muslims.

In de serie worden doodgewone moslims in Amerika geportretteerd. Ze vertellen in verschillende filmpjes wat ze als moslim zoal meemaken. Doel van de show: het beeld dat veel Amerikanen van moslims hebben bijstellen.

De moslims in de serie reageren onder meer op hoe Amerikanen naar hun geloof kijken, bijvoorbeeld op het witte doek. "Moslimvrouwen zijn in films altijd de onderdrukten, terroristen of super nationalistisch."

Een ander zegt: "Ik hoopte als kind dat Bart Simpson of Spiderman moslim zou worden. Want we hadden als moslim geen rolmodel."

De rode draad in The Secret Life of Muslims is humor, zegt filmmaker en bedenker van de reeks Joshua Seftel.

“Ik denk dat verandering vaak begint met humoristische series, kijk bijvoorbeeld naar Modern Family en Will and Grace. Daar worden homoseksuelen op een heel leuke, menselijke manier getoond. Dan beginnen mensen te begrijpen dat we ondanks de verschillen hetzelfde zijn. Ik hoop dat deze serie dat effect zal hebben.”

Maker van The Secret Life of Muslims Joshua Seftel, zelf joods

Ook komen in de serie rolmodellen aan het woord. Een van hen is skater en modeblogger Layla Shaikley. Zij vertelt over de Mipsterz-community die ze startte, een samenvoeging van de woorden muslims en hipsters. "De media laten slechts één kant van moslims zien, terwijl ze heel veel kanten hebben. Dat wilde ik niet accepteren."

De reden voor Joshua om The Secret Life of Muslims te maken is de forse stijging van het aantal geweldsincidenten tegen moslims in de VS. "Een paar jaar geleden las ik dat meer dan de helft van de Amerikanen negatief over moslims dacht. Daar schrok ik echt van", zegt Joshua.

Ik weet hoe het voelt om gehaat te worden.

Filmmaker en bedenker van The Secret Life of Muslims

"Ik ben zelf Joods en ik heb tijdens mijn jeugd in Amerika veel te maken gehad met antisemitisme", zegt Joshua. "Mensen gooiden zelfs stenen door onze ramen. Ik weet dus hoe het voelt om gehaat te worden. Als filmmaker kan ik nu iets doen om de situatie voor moslims te verbeteren."

Maar wat de serie vooral laat zien zijn de positieve verhalen over moslims die het negatieve beeld over hen proberen te kantelen. Zoals het verhaal van een moslimstel dat na de aanslagen in de Amerikaanse plaats San Bernardino te maken kreeg met haatreacties en islamofobie. Bij die aanslag in december 2015 schoot een islamitisch echtpaar veertien mensen dood, 26 mensen raakten gewond.

Gratis donuts

"We kregen het gevoel dat we dat trauma moesten vervangen door liefde. We vroegen ons af: hoe zorgen we ervoor dat mensen met ons in gesprek gaan?", zegt het stel in een van de filmpjes.

De twee begonnen Ask a Muslim, waarin ze de straat opgingen met gratis donuts en koffie om zo de dialoog met mensen aan te gaan. Met succes, want het initiatief werd wereldwijd opgepikt.

Joshua is blij met hoe zijn serie is ontvangen op internet. “Onze video’s zijn meer dan twintig miljoen keer bekeken en we kregen veel reacties. Bijvoorbeeld van een vrouw die schreef dat ze nog nooit een moslim had ontmoet en dat ze blij was met de serie. Dat is precies wat we willen bereiken."

Dit was een Goed Verhaal van NOS op 3. Bekijk ook onze andere Goede Verhalen:

Deel artikel: