Recep Ivedik
Aangepast

Waarom een Turkse komedie de Nederlandse bioscopen verovert

Dé bioscoophit van dit moment is voor de verandering eens geen Hollywoodfilm, maar een Turkse komedie. De film Recep Ivedik 5 kwam afgelopen donderdag uit in twaalf bioscopen van Pathé en kreeg in drie dagen maar liefst 15.500 bezoekers.

Best bijzonder, want grote reclamestunts en recensies waren er van tevoren niet. Ter vergelijking: in diezelfde theaters trok de best bezochte film Fifty Shades Darker 19.600 bezoekers. Met twee keer zoveel voorstellingen.

Waarom is een Turkse komedie zo'n succes in de Nederlandse bioscopen? Pinar Coskun, die jaarlijks een festival met Turkse films organiseert in Rotterdam, legt het uit. "Het is makkelijke humor, heel plat. De komiek die de hoofdrol speelt, spreekt veel Turkse Nederlanders aan, door zijn verheerlijking van de Turkse cultuur."

Pinar vergelijkt de komiek met de Amerikaanse president Trump. "Recep heeft een paar oneliners, waar iedereen in een deuk ligt. Hij is tegen de elite, hij praat niet beschaafd en hij is dik. Hij is eigenlijk tegen alle algemene beleefdheidsvormen, net als Trump. Het zijn types die veel mensen aanspreken."

Zonder een politieke boodschap uit te dragen, laat hij op een komische manier zien dat Turken overal de besten in zijn, zegt Pinar. "Je ziet de ideeën van de huidige Turkse regering ook terugkomen in de film. Veel Nederlandse Turken hangen de AK-partij van president Erdogan aan, dus is het niet zo gek dat de bioscoopzalen vol zitten."

Pinar Coskun

Waar gaat de film verder over?

In het vijfde deel van de komediereeks gaat Recep Ivedik op bezoek bij de familie van de net overleden chauffeur Ismet. Zijn weduwe vraagt of Recep zijn laatste plicht wil vervullen, waarna hij met zijn beste vriend Nurullah op weg gaat.

Pinar: "Ze laten op een soort Olympische Spelen zien hoe goed Turken zijn. De twee vrienden komen verschillende deelnemende landen tegen, waaronder de Grieken. Zij worden het meest belachelijk gemaakt in de film, omdat Griekenland historisch gezien de grootste vijand van Turkije is."

Een scene uit de film

De Turkse komedie is na John Wick 2 en Fifty Shades Darker de best bezochte bioscoopfilm van dit weekend. In de grote theaters in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag waren afgelopen weekend alle voorstellingen uitverkocht. Om iedereen de komende tijd van een bioscoopkaartje te kunnen voorzien, komt Pathé met extra voorstellingen.

Deel artikel: