Aangepast

'Het probleem is dat iedereen tatoeëerder kan worden'

Dat er bij veel tatoeageshops veel mis is met de inkt, verbaast Hugh Stoffers van de Belangenbehartiging voor Tatoeëerders en Piercers (BVTP) niet. Maar consumenten moeten niet denken dat elke tatoeagestudio gevaarlijk is.

"Dat is absoluut niet het geval. Professionele tatoeëerders kopen hun inkt bij een professionele groothandel en daar is niks mis mee." De wildgroei aan amateurs schaadt de hele branche, zegt Hugh.

"Het probleem is dat iedereen tegenwoordig die droombaan wil en tatoeëerder wil zijn. Zoals iedereen ook dj wil zijn om de nieuwe Armin van Buuren te worden. In 2007 hadden we nog geen 400 vergunninghouders, nu zijn het er bijna 2000. In die tijd is de vraag naar corrigerende laserbehandelingen ook toegenomen. Dat zegt wel veel."

"We balen ervan dat we elke keer over een kam worden geschoren. Iemand die dat bericht hoort, denkt meteen dat alle shops onveilig zijn." Die amateurs halen hun spullen bijvoorbeeld van Marktplaats en andere verkoopsites, weet Hugh. "Daar zijn inkt en tatoeagespullen heel makkelijk te verkrijgen, maar negen van de tien keer komen die spullen uit China."

Miami Ink

Op het moment dat een tatoeëerder zelf inkt gaat importeren, hoort ook hij onder toezicht te staan van de NVWA, maar dat gebeurt niet. "Sommigen kopen zelfs zoveel in en beginnen een kleine groothandel met die spullen."

En ook dat bevordert de wildgroei aan tatoeëerders weer die zich niet aan de regels houden. "Zij zouden eigenlijk gecontroleerd moeten worden door de NVWA." Populaire programma's als Miami Ink zorgen er volgens Hugh voor dat steeds meer mensen zelf willen gaan tatoeëren.

"Elke ondernemer is verplicht een vergunning te hebben van de GGD", zegt Hugh. "GGD-medewerkers komen dat inspecteren op een afgesproken datum." En daar gaat het volgens Hugh al fout.

"Ook al ben je een fietsenmaker en wil je morgen beginnen met tatoeëren, dan hoef je alleen maar een ruimte in te richten die voldoet aan de richtlijnen. Je nodigt de GGD uit, je laat zien dat je op hygiënische wijze een stip kunt aanbrengen op iemands huid. Vervolgens betaal je de factuur en krijg je een vergunning. En wordt jouw naam vermeld op de site van de GGD als veilige tatoeëerder."

Mislukte tatoeage

Maar - om maar even in de vergelijking met de dj-wereld te blijven: "Je hebt nu zelfs opleidingen om dj te worden. Maar trek je dan volle zalen? Nee, dat bedoel ik. Een vergunning of diploma betekent lang niet alles. Zeker in dit geval niet", zegt Hugh.

Schijnveiligheid

Hij zou graag onaangekondigde controles willen, zodat ondernemers scherp blijven. "De vergunningsplicht kan wat ons betreft weg, het is schijnveiligheid. Consumenten denken dat zo'n certificaat kunde garandeert, maar dat is niet zo."

"Toen de GGD in 2013 onaangekondigde controles ging uitvoeren, bleek dat 32 procent van de shops niet voldeed aan de hygiënische richtlijnen, een jaar later in 2014 was dat 45 procent. Ondanks dat ze zo'n vergunning hadden."

Consumenten moeten zich daarom goed informeren, besluit Hugh. "Hygiëne moet iets vanzelfsprekend zijn, kunde ook, maar dat is lang niet altijd het geval."

Deel artikel: