Deze reddingsdrone moet bootvluchtelingen gaan helpen
Aangepast

Deze Nederlandse drone gaat bootvluchtelingen redden

Een drone die zelfstandig honderden kilometers aflegt om op zee bootvluchtelingen te zoeken. Zo'n 'reddingsdrone' bestaat: Nederlandse techneuten hebben er een gebouwd. Als de drone eenmaal vluchtelingen heeft gevonden, dan kan het ding een zelfopblaasbare reddingsboei laten vallen.

Het is een idee van Patrique Zaman (30): "Ik zag al die problemen met mensen op zee. Ik wilde gewoon iets doen. Toen kreeg ik een huisgenoot uit Syrië die ook zo'n bootreis had meegemaakt, een traumatische ervaring. Tijdens de ontwikkeling van de reddingsdrone bleek hij een goed klankbord."

Avy, zo heet de reddingsdrone, is 2 meter lang en heeft aan alle kanten vleugels. Volgens de makers is het de bedoeling dat het gevaarte zelfstandig gaat patrouilleren op zee. "Met de accu's kan de drone in ongeveer 4 uur een paar honderd kilometer afleggen", vertelt Patrique.

De bootvluchtelingen kunnen met warmtesensoren worden gedetecteerd. "De drone kan dan een opblaasbare reddingsboei laten vallen waar mensen die in het water liggen zich aan kunnen vasthouden", zegt Patrique. "Een transponder geeft vervolgens de locatie door, zodat schepen in de buurt sneller actie kunnen ondernemen. Die tijdwinst is misschien nog wel het belangrijkste."

'Goede' drone

De Nederlanders vinden het hoog tijd worden dat de drone positief in het nieuws komt. Patrique: "Drones komen vooral in het nieuws als ze bommen hebben laten vallen, een spionagevlucht hebben uitgevoerd of zijn gesignaleerd bij Schiphol. Maar ik ben ervan overtuigd dat een drone ook een positieve bijdrage kan leveren."

Van het prijzengeld kunnen we de reddingsdrone in productie nemen.

Patrique Zaman, initiatiefnemer reddingsdrone

Het prototype van de reddingsdrone is vooral met eigen geld ontwikkeld. De schatting is dat de reddingsdrone uiteindelijk tussen de 50.000 en 70.000 euro gaat kosten.

Patrick en zijn team hopen geldschieters te vinden in Dubai, waar ze volgende week meedoen aan een internationale competitie voor drones die zijn gebouwd om mensen of dieren in nood te helpen. Uit honderden aanmeldingen zijn tien reddingsdrones geselecteerd, waaronder Avy.

Concurrentie

De hoofdprijs is 1 miljoen dollar en met dat geld zouden ze hun drone in productie kunnen nemen. En als ze niet winnen, valt er nog steeds heel veel te halen. "De hele wereld kijkt naar die wedstrijd", zegt Patrique. "Dus het is ook een mooie kans om contacten te leggen en financierders te vinden."

De concurrentie is pittig. Er doen meerdere reddingsdrones mee aan de competitie, maar ook bijvoorbeeld een drone die ongevallen in de bouw moet terugdringen.

Reddingsdrone Avy is ontwikkeld door een Nederlands team

Interesse in de drone is er al genoeg. "We hebben al contact met verschillende kustwachten en reddingsbrigades die interesse hebben in onze drone", zegt Patrick.

Maar ook natuurbeschermers in Afrika hebben van zich laten horen. "Avy zou uiteindelijk ook kunnen worden ingezet om stropers op te sporen om bijvoorbeeld neushoorns beter te beschermen."

Deel artikel: