Universitair hoofddocent Boris Kingma bedacht de warme truienapp
Aangepast

Met deze app zit je niet meer te bibberen in je T-shirt

Het is iedere ochtend weer een dilemma: hoe warm kleed je je aan? Want buiten vriest het, maar in de collegezaal of op kantoor is het misschien wel 21 graden.

Maar, hoe kan het ook anders, er is nu een app voor dat probleem. Universitair hoofddocent Boris Kingma van de Universiteit Maastricht en hoogleraar Hein Daanen van de VU Amsterdam bedachten 'm. En ze gebruiken wetenschap om jou in een warme trui te krijgen.

Warmetruiendag

De app heet Warmetruiendagapp, en is door de onderzoekers gelanceerd voor - je raadt het al - Warmetruiendag, vandaag.

De app berekent precies welke kleding je aan moet. Vooraf voer je daarvoor waarden over jezelf in, zoals je lengte, gewicht en activiteit. Die beïnvloeden namelijk allemaal je lichaamstemperatuur.

De app combineert dat met jouw lokale weerbericht en thermische modellen. "Zo berekent de app hoeveel lagen kleding je aan moet in elke situatie", legt Boris uit. Hij is humaan bioloog bij de Universiteit Maastricht, en houdt zich dus bezig met de biologie van het menselijk lichaam.

"De warmtebehoefte varieert per persoon", vertelt Boris. "Een groot en stevig persoon heeft het minder snel koud dan een klein mager persoon. De thermische modellen vertellen je hoeveel isolatie je nodig hebt om in evenwicht te zijn met de omgevingstemperatuur."

De app verzamelt ook informatie voor het onderzoek van Boris. "Die data laten ons zien hoe de warmtebehoefte van Nederlanders afwijkt van de internationale standaard." Met andere woorden: hebben Nederlanders het kouder of minder koud dan gemiddeld?

Wat moet je vandaag binnen aan en wat buiten?

Trainen

Boris denkt dat het belangrijk is om wat bewuster met onze lichaamstemperatuur om te gaan en hoopt dat de app daar bij helpt. "Als het continu 21 graden is in een gebouw en de temperatuur is perfect geregeld, dan hoeft het lichaam niets zelf te doen. De thermostaat van het lichaam staat dan uit."

Als het een klein beetje kouder is, zeg 19 graden, dan moet je lichaam veel meer doen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. "Je moet meer warmte produceren en dus extra calorieën verbranden." Temperatuurvariaties zijn als het ware een training voor je bloedvaten." En je bespaart er ook nog eens energie mee."

De app is nu te downloaden voor Android. De iOS-versie komt volgende week uit.

Deel artikel: