Joris Bengevoord

Joris wordt de jongste burgemeester van Nederland

Winterswijk krijgt een nieuwe burgemeester. Dat is op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat het de jongste burgemeester van Nederland wordt. De 32-jarige Joris Bengevoord is gisteren door de gemeenteraad aangedragen voor de functie.

Joris Bengevoord

Joris is zelf geboren in Winterswijk, dus toen de vacature voorbijkwam voelde hij zich direct aangesproken om te solliciteren. En hij heeft er zin in, vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is heel eervol om burgemeester te zijn van het dorp waar je bent opgegroeid."

Als burgemeester kun je echt verbinder zijn en daar ligt wel mijn kracht.

Joris Bengevoord

Zijn sollicitatie kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Joris is namelijk al een tijdje politiek actief als fractievoorzitter voor GroenLinks. Dat moet hij nu laten vallen, maar dat vindt hij niet erg. Als burgemeester kan hij nog meer bereiken, denkt hij. "Als burgemeester kun je echt verbinder zijn en daar ligt wel mijn kracht."

Van fractievoorzitter naar burgemeester. Dat is nog wel even een verschil, want je wordt als burgemeester geacht je niet te veel bezig te houden met het politieke spel. Iets wat je als fractievoorzitter juist de hele tijd doet.

Toch hoeft dat geen probleem voor hem te zijn, denkt Joris. "De afgelopen jaren ben ik in Tilburg voorzitter geweest van verschillende werkgroepen waar ik ook boven de partijen moest staan. Daar ben ik wel goed toe in staat", vertelt hij.

Joris heeft nog wel wat dingetjes waar 'ie niet mee verder kan: zijn zakelijke belangen. Hij heeft bijvoorbeeld een theaterproductie die door het land toert en hij is daarnaast ook nog directeur van een familiepretpark in Hengelo.

Zijn compagnon en wat andere mensen nemen alles over want hij wil elke schijn van belangenverstrengeling vermijden. "Ik heb ook geen zoon die het overneemt", zegt hij met een knipoog naar de zonen van Donald Trump, die de zakelijke belangen van hun vader kregen overgedragen.

Jongste burgemeesters

Als alles goed gaat wordt hij op 21 april de jongste burgemeester van Nederland. Hij volgt daarmee Ben Visser op. Die werd in 2013 op 30-jarige leeftijd burgemeester van Scherpenzeel. De jongste burgemeester ooit was Frederik Allard Ebbinge Wubbe, hij was 20 jaar toen hij in 1811 burgemeester werd van Staphorst.

Deel artikel: