Queer Amsterdam
Aangepast

'Homo's spelen vaak bijrollen, maar kunnen prima een serie dragen'

Yo, ik ben Sam, 21 jaar en ik ben een transman.

Sam

Zo begint de nieuwe webserie Queer Amsterdam van BNN-VARA, die gisteren online is gezet. De serie gaat over het leven van LHBTQ'ers die middenin de queer-gemeenschap van Amsterdam leven.

Het is niet de eerste serie over gender en identiteit die deze week uitkwam. Queer Amsterdam is bijna gelijktijdig gelanceerd met de tv-serie Geslacht, waarin Ryanne van Dorst op zoek gaat naar alle mogelijke genders.

Veel aandacht dus voor LGBTQIAP'ers (waar die letters voor staan, zie je hier). En dat is volgens Dorien Rozing, een van de makers van Queer Amsterdam, nodig. Ze vindt het belangrijk dat er een serie is die andersgeaarden neerzet als hoofdpersoon.

"Nu worden homo's in Nederlandse series vaak neergezet als beste vriend of vriendin. Ik wil laten zien dat ze niet alleen een bijfiguur zijn, maar ook prima een hele serie kunnen dragen", zegt ze in de ochtendshow bij Domien op NPO 3FM.

'Voor iemand uit Drenthe is het ook interessant'

Zo'n vijf jaar geleden begon Dorien samen met twee anderen te werken aan dit project. Ze vonden het vreemd dat er nog geen serie was over het leven van andersgeaarden, dus begonnen ze er zelf maar aan. Het was de bedoeling om een dramaserie voor tv te schrijven.

"Helemaal groots met lange afleveringen van 50 minuten en een meeslepend drama." Maar dat is toch een beetje anders uitgepakt: een negendelige YouTube-serie met afleveringen van zo'n vijf á zes minuten.

Dorien is niet bang dat alleen mensen uit de Randstad het leuk vinden. "Het speelt zich af in Amsterdam en natuurlijk is de stad belangrijk in het verhaal. Maar voor iemand uit Drenthe is het minstens zo interessant. Het zijn gewoon drie hele leuke personages."

BeyonG

BeyonG Velkamp (31) is in ieder geval blij met de extra aandacht die de series aan de LHBTQIAP-gemeenschap geven. "Op deze manier laten we onszelf zien. We kunnen tonen dat we trots mogen zijn."

In de serie Queer Amsterdam komen vele varianten van gender voorbij en daar is ze positief over. "De maatschappij wil ons graag in een hokje plaatsen, maar zo zwart-wit is het niet. Het is goed dat ze dan laten zien dat er meer vormen zijn dan man of vrouw. Ik wil bijvoorbeeld niet direct in een hokje geplaatst worden, want ik ben vooral BeyonG, een leuk persoon."

Het gaat dus steeds beter, vindt ze, maar er kan nog meer gebeuren. "Ik ben all about the visibility en het is goed dat we meer zichtbaarheid en erkenning krijgen. Maar het zou pas echt acceptatie zijn als er een transgender in Goede Tijden zou spelen, of als er een transgender als nieuwslezer wordt aangenomen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: