Aangepast

Er is een alternatief voor je dure studiereis, als je er maar naar vraagt

Betaalde excursies naar het buitenland, readers, licenties voor games die studenten moesten aanschaffen. Op de Hogeschool Windesheim meldden zich anderhalf jaar geleden een aantal studenten bij de medezeggenschapsraad omdat ze tegen extra kosten aanliepen bij hun studie. Student Boy Rolloos (24) ging erover in gesprek bij de hogeschool.

"Op mijn studie was het bijvoorbeeld een studiereis naar Lissabon", vertelt Boy, student small business and retail management en lid van de medezeggenschapsraad. "Een reis waarin start-ups werden gevolgd en hun businessplannen werden geanalyseerd." Erg leuk, maar de studenten moesten het zelf betalen. De kosten: 150 euro.

En dat mag niet, vertelt Boy. "Bij verplichte onderdelen moet er altijd een gratis alternatief zijn volgens de wet."

"Al snel bleek dat sommige onderdelen niet zo verplicht waren als de studenten dachten. En bij andere onderdelen waren er wel gratis alternatieven, maar werden ze niet duidelijk vermeld." In het geval van de studiereis naar Lissabon konden studenten een vergelijkbaar project in Nederland doen.

Sindsdien is het verbeterd bij het Windesheim, zegt hij. "We hebben afgedwongen dat alternatieven gecommuniceerd worden. vaak worden ze in de studiegids opgenomen." En: alle readers en boeken staan tegenwoordig in de mediatheek zodat arme studenten ze daar kunnen lezen.

Ze moeten er nu echt eens iets aan gaan doen

Jan Sinnige, voorzitter van ISO

"Soms is vindbaarheid inderdaad een punt", zegt voorzitter van het ISO, Jan Sinnige. Maar, dit is ook een positief voorbeeld. "Sommige instellingen hebben niet eens een gratis hetalternatief."

Dat kan niet, vindt hij, want de minister heeft alle onderwijsinstellingen hier in 2015 al een brief over gestuurd. "Ze kunnen nu niet meer aankomen met: we wisten het niet. Want, hoe vaak moeten we het nog zeggen? Ze moeten er nu echt eens iets aan gaan doen."

De Vereniging Hogescholen is het in principe met hem eens. "We hebben dit anderhalf jaar geleden bij onze leden al onder de aandacht gebracht. We vinden dat ze de kosten voor studenten zo veel mogelijk moeten beperken. Maar we kunnen het niet voor de instellingen bepalen", zegt de woordvoerder.

Sinds het goed geregeld is in Zwolle valt Boy trouwens wel wat op. "Bijna niemand blijkt voor de gratis studiereizen te kiezen. De studenten hoopten denk ik vooral dat ze het geld terug zouden kunnen krijgen, maar willen het niet missen."

Deel artikel: