Hans Rosling

Statistiekkoning Hans Rosling maakte cijfers weer sexy

De Zweedse hoogleraar Hans Rosling is op 68-jarige leeftijd overleden aan alvleesklierkanker. De 'koning van de statistiek' bracht cijfers en grafieken op een leuke, toegankelijke en sexy manier.

"Ik ben niet geïnteresseerd in cijfers, maar de levens achter de cijfers. Mijn getallen gaan over seks, geboorte, dood en geld - dat is wél interessant", zei Rosling ruim een jaar geleden in een uitzending van Zondag met Lubach.

In de ochtenduitzending van het NOS Radio 1 Journaal reageerde Lubach op het overlijden van Rosling. "Het was wel even schrikken vanochtend. Zonde. We waren op de redactie allemaal fan van deze man en stuurden elkaar filmpjes van hem door. Dat hij in onze uitzending wilde langskomen was een lucky shot."

Rosling werd vooral bekend met zijn toegankelijke filmpjes over 'ondergesneeuwde' statistieken. Lubach: “Een goed voorbeeld is de toename van het aantal meisjes dat naar school gaat. Zo’n geleidelijke ontwikkeling heeft niemand door, want het staat nooit op de voorpagina van de krant. Rosling laat die stille, langzame veranderingen wel zien in zijn video’s."

Om belangrijke ontwikkelingen als deze toegankelijk te maken voor een groter publiek, richtte Rosling de Gapminder Foundation op. Volgens Lubach zijn er twee elementen die de video’s over statistieken zo krachtig maken.

"Het eerste is de inhoud, die is gebaseerd op zuivere statistiek en feiten. Rosling vindt dat mensen niet in staat zijn om de wereld echt goed te kunnen zien, onder andere door media en eigen vooroordelen. Zijn cijfers geven wel een goed beeld van de wereld."

Een ander element is volgens Lubach dat Rosling de inhoud ook op een interessante manier weet te brengen. "In onze uitzending had hij een stapel wc-rollen meegenomen om de bevolkingsgroei neer te zetten. Op die manier lukt het hem om saaie cijfers toch op een leuke manier aan een groot publiek uit te leggen."

Deel artikel: