Aangepast

Haka en waka's voor Nederlandse studenten in Nieuw-Zeeland

Normaal peddelen ze door de Leidse grachten, maar deze week mocht Eliza (tweede van links op de foto) met drie andere leden van studentenroeivereniging Njord te water in Nieuw-Zeeland. "We hebben ook met 250 man een haka neergezet. Het is heel indrukwekkend om daar onderdeel van te zijn", zegt Eliza (20) vanuit Nieuw-Zeeland. Ze is daar om de nationale feestdag Waitangi Day te vieren.

Het is de zevende keer dat de Koninklijke Studenten Roeivereniging Njord naar Nieuw-Zeeland vertrok om de Maori-cultuur, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, op te snuiven. Zelf roeien ze in Nederland in twee waka's, Maori-kano's.

Hechte Maori-band

De roeivereniging heeft sinds 2010 een hechte band met de Maori's. In dat jaar kregen ze hun eigen waka's. De boten werden in eerste instantie voor het Museum Volkenkunde in Leiden gemaakt, als museumstuk, maar wat is een kano zonder bemanning?

De studenten wilden er graag in varen; de Maori's gingen akkoord. Naar eigen zeggen zijn de studenten de eersten die met een echte waka de Europese wateren bevaren.

NOS op 3 volgde Eliza en de andere studenten eerder bij de eerste training van het nieuwe jaar. Bekijk hier de korte documentaire:

De studenten zijn in Nieuw-Zeeland om samen met de Maori Waitangi Day te vieren. "We gaan daar elk jaar met een groep naartoe, het is een nationale feestdag." Op 6 februari 1840 werd het Verdrag van Waitangi ondertekend, waardoor de staat Nieuw-Zeeland een feit werd. "Daarmee kwam er vrede tussen de Britten en de Maori."

Het is naast een soort onafhankelijkheidsdag een viering van de Maori-cultuur, en dus wordt de haka gedanst. Dat is een krijgsdans die je misschien kent van de All Blacks, het rugbyteam van Nieuw-Zeeland. Zo ziet zo'n haka eruit:

Voor Eliza is het haar eerste keer. Voorafgaand aan de ceremonie oefenen de Maori's - en de vier Nederlandse studenten - voor de feestelijkheden. "We hebben haka's geoefend met de Maori's, verhalen uitgewisseld en veel rondgevaren en gepeddeld in de waka's natuurlijk."

Ook het peddelen wordt geoefend. "Je wilt zo goed mogelijk peddelen, zo strak mogelijk. Maori en niet-Maori mogen meedoen, ze zijn zeer gastvrij." Zo verbleven ze in tenten met de Maori's en aten ze samen.

Abel Tasman

De veertien meter lange traditionele Maori-kano is gemaakt uit een Kauri-boom van ongeveer 700 jaar oud en draagt de naam Tahi Mana, vernoemd naar de ontdekker van Nieuw-Zeeland, Abel Tasman. "De Maori's vroegen er uitgebreid naar: hoe zorgen jullie in Nederland voor onze waka's?"

Het doel van de vereniging is sindsdien om de Maori-cultuur uit te dragen in Nederland en in de rest van Europa. Vandaar ook de studiereis.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: