Commentator René Treur (midden)
•Aangepast

Bij deze eredivisie zitten de commentatoren tussen de spelers

Vandaag start de E-Divisie, de eredivisie voor gamers die FIFA17 spelen. Alle achttien eredivisieclubs hebben een e-sporter in dienst die in naam van de club gaat strijden om het kampioenschap in de voetbalgame. Alles is professioneel geregeld: spelers krijgen betaald, iedereen kan online meekijken en… er zijn commentatoren.

René Treur is (33) een van de vijf 'Evert ten Napels' van de E-Divisie. "Het gaat wel wat sneller dan normale voetbalwedstrijden en er is meer actie. Maar dat is juist leuk. Er valt meer te zien en te blèren."

René Treur

Een week geleden werden de eerste wedstrijden opgenomen in een studio met wat kunstgras, een Playstation 4 en natuurlijk tv’s. En de commentatoren, zitten die dan ergens in een hokje? "Nee, ik zit direct achter de spelers. Ik zit letterlijk in hun nek te hijgen."

En dat ziet er zo uit:

En dus blèrt Rene af en toe in hun oren. "Daar kunnen ze last van hebben, maar tegelijk is er meer interactie met de spelers en kan ik makkelijker beschrijven hoe ze zich gedragen." En hij kan in de rust een kort gesprekje met ze aanknopen. "Ze zijn heel erg sportief onderling."

Samenvattingen

Vanaf vandaag worden wedstrijden online uitgezonden met René als commentator. De wedstrijden van de gamers zijn te volgen via YouTube, NU.nl en streamingplatform Twitch. Op vrijdag worden de samenvattingen en een praatprogramma over de E-Divisie uitgezonden op Fox Sports.

Hoe je dat wordt, commentator bij de eredivisie van FIFA17, legde hij vanmorgen uit op 3FM. "Ik ben ooit begonnen als speler in een ander spel, Counter Strike, en daar was ik wel redelijk goed in." Op een gegeven moment zagen de sponsoren van het team waarvoor hij speelde – ja sponsoren, de gamers worden betaald – dat hij "niet op zijn mondje gevallen was". "Zij vroegen me toen om een toernooi te coveren, live verslag te doen."

En dat beviel wel, dus ging hij dat steeds vaker doen. "Tegenwoordig doe ik het waanzinnig veel." De overstap van Counter Strike – een schietspel – naar een voetbalgame was een makkelijke, zegt René. "Iedereen weet dat ik van voetbal hou en daarom werd ik ook daar voor gevraagd."

Ervan leven kan hij overigens niet. Overdag is hij verkoper in een groothandel, ’s avonds doet hij commentaar bij e-sports. "Al sinds 2010 doe ik het ernaast en dat werkt goed."

De favorieten

En wat kunnen de gamers verdienen? "Het gaat natuurlijk om de kampioensschaal, maar ze krijgen ook een ticket voor een internationaal toernooi", zegt René.

Net als bij de echte competitie zijn er favorieten en underdogs. "Ik verwacht veel van Ajax en Heracles Almelo, die hebben een meervoudig kampioen in de gelederen." Ook Feyenoord, Groningen en Vitesse maken wel kans. Dat zijn wel de vijf waar je echt op moet letten."

Deel artikel: