Aangepast

Verplicht twee liter alcoholvrije drank bij Amsterdamse ontgroeningen

Studentenverenigingen in Amsterdam mogen geen geheimhoudingsverklaringen meer laten tekenen tijdens de ontgroening. Ook moeten studenten minstens twee liter non-alcoholische drank per dag krijgen. Het zijn twee besluiten in de nieuwe Gedragscode Promotie- en kennismakingstijd voor studentenverenigingen in Amsterdam.

Verschillende universiteiten hadden al gedragscodes voor de verenigingen. "Nieuw is dat de VU, UvA en HvA voortaan dezelfde regels gaan hanteren", zegt Laura Erdtsieck namens de Universiteit van Amsterdam.

Vaste straffen staan er overigens niet op overtreding van de code. Wanneer de studentenverenigingen dit toch doen zullen de universiteiten dit volgens Erdtsieck 'per geval' bekijken.

Incidenten

De Amsterdamse universiteiten hebben gekozen voor een nieuwe gedragscode na verschillende incidenten afgelopen zomer. Zo liep een Groningse student hersenletsel op toen iemand tijdens de ontgroening op zijn hoofd ging staan.

In Amsterdam sliepen studenten gedwongen tussen het afval. In beide gevallen kwamen de aspirant-leden in het ziekenhuis terecht.

Het afschaffen van de geheimhoudingsverklaring en drankregels zijn niet de enige regels waar de studentenverenigingen zich volgens de code aan moeten houden. Zo mogen studenten voortaan te allen tijde een arts bezoeken "zonder toestemming van wie dan ook".

Daarnaast mogen zij activiteiten weigeren wanneer dit in strijd is met een geloofsovertuiging. In dat geval mogen ze niet weggestuurd worden van de kennismakingstijd. De nieuwe gedragscode is 1 februari ondertekend door de HvA, UvA, VU en de Amsterdamse Kamer van Verenigingen.

Deel artikel: