Op JFK Airport in New York is het Vrijheidsbeeld te zien.
Aangepast

Wat jullie willen weten over het inreisverbod van de VS

Mensen uit zeven landen, voornamelijk moslimlanden, mogen Amerika niet meer binnen. Op het moment dat ze op een Amerikaans vliegveld aankomen, worden ze tegengehouden en op het eerstvolgende vliegtuig teruggezet. Hoe zit het eigenlijk met dat inreisverbod in de VS? Amerikakenner Victor Vlam legde het vandaag live op Facebook uit. Een selectie van de vragen die jullie hem stelden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Wordt een moslim met een Nederlands paspoort wel toegelaten?

"Als zij een Nederlands paspoort en de Nederlandse nationaliteit hebben, dan worden ze toegelaten. Het gaat er niet per se om of ze moslim zijn of niet. Moslims tegenhouden mag in de VS niet volgens de grondwet. Trump heeft gezegd dat hij een ‘muslim ban' wilde, maar omdat dat niet mocht, moest hij iets anders bedenken. Daarom heeft hij gezegd dat mensen uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen niet worden toegelaten. Maar dat je moslim bent, zegt op zich niets."

"Als Nederlanders een dubbele nationaliteit hebben, of als zij niet de Nederlandse nationaliteit hebben, maar bijvoorbeeld de Iraanse nationaliteit, dan betekent dat dat zij de Verenigde Staten niet in kunnen. Wetenschappers met een Iraanse achtergrond kunnen nu bijvoorbeeld niet naar de VS voor een conferentie."

Hoe zit het met een J1-visum, dat wordt gebruikt door uitwisselingsstudenten?

"Het J1-visum blijft. Het is wel zo dat als je uit een van de zeven landen komt je nog steeds niet wordt toegelaten tot de VS, onafhankelijk van het visum. Dus als je in Syrië bent geboren en nog steeds een Syrische nationaliteit hebt, en je wilt namens een Nederlandse universiteit of school naar de VS, dan kom je op dit moment het land niet in."

Protest op het Amerikaanse vliegveld Dullas.

Hoe is de stemming hierover in de VS, los van wat we op tv zien?

"Heel wisselend. De ene kant van het land is enorm teleurgesteld. Als je televisie kijkt, dan zie je de grote demonstraties die de aandacht trekken. Ook een burgerrechtenorganisatie, de ACLU, merkt dat er heel veel weerstand is. Die organisatie heeft alleen dit weekend al 24 miljoen dollar opgehaald."

"Aan de andere kant zijn er ook heel veel mensen die gewoon Trump hebben gekozen, die dit wel een goed plan vinden. Die mensen zie je niet zo veel dit weekend, want die hebben minder reden om te demonstreren. Toch merk je absoluut dat veel van hen het beleid steunen. Het is dus heel erg verdeeld: sommige mensen zijn heel erg voor, andere mensen zijn heel erg tegen."

Trump tekent decreet.

Kan Trump gestopt worden door de rest van de wereld?

"Wij kunnen als Nederland protesteren. En dat heeft de regering ook gedaan namens ons allemaal, maar feitelijk kunnen wij er niets tegen doen. Omdat het uiteindelijk het recht van de VS is om zelf te bepalen wat hun immigratiebeleid is. In zekere zin is dat is ook goed. Als land mag je dat zelf beslissen. Dat is wat ze soevereiniteit noemen. Dat heeft elk land, dat recht."

"Internationale demonstraties zijn leuk, en het is in ieder geval iets wat je kunt doen. Maar het zal er niet toe leiden dat de VS, en zeker niet Trump, zijn standpunt zal wijzigen."

Trump zegt dat hij niet veel anders doet dan Obama destijds, is dat zo?

"Dat duidt op wat Obama heeft gedaan in 2011. Obama heeft toen gezegd dat hij geen Iraakse vluchtelingen meer toe zou laten voor zes maanden. Hij deed dat omdat er iemand via het vluchtelingenprogramma het land binnen was gekomen met terroristische bedoelingen. Je kunt het daarmee vergelijken."

"Het is natuurlijk niet precies hetzelfde, want dat had een hele concrete aanleiding. En ook een hele concrete duur, namelijk: tot we weten hoe we dit kunnen voorkomen gaan we even geen vluchtelingen meer toelaten, maar dan weer wel. Dus dat was een specifieke situatie, dit is een wat algemener verbod. In dat opzicht is het anders, maar het is zeker op een manier vergelijkbaar. In beide gevallen worden bepaalde mensen geweerd."

Deel artikel: