Aangepast

Deze Nederlanders waren bij de inauguratie

"I, Donald John Trump, do solemnly swear that I will faithfully execute the office of President of the United States." Honderdduizenden Amerikanen zagen hoe Trump president werd met het uitspreken van deze zin. Maar hoe is het eigenlijk om tussen al die mensen te staan?

We vroegen twee Nederlanders die aanwezig waren wat ze er van vonden.

Hier stond Kim

Kim Hartman was een van de gelukkigen die vooraan bij het Capitool mocht staan. Samen met 250.000 andere mensen heeft hij de inauguratie van dichtbij kunnen meemaken. Hij heeft naast zijn Nederlandse paspoort ook een Amerikaanse paspoort en in de 23 jaar dat hij in Amerika woont was dit zijn eerste inauguratie. "Een once in a lifetime-moment," vertelt Kim.

Om vijf uur vanochtend is hij vertrokken om op tijd bij de inauguratie te zijn, maar het was 't waard volgens hem. "Ik voelde trots toen Trump zei 'let's make America great again'. Ik geloof dat hij goed is voor het land, en goed voor de mensen."

Voor Hillary heeft hij geen goed woord over, een slechte verliezer noemt hij haar. "Ze had een chagrijnig gezicht toen ze opkwam. Iedereen om mij heen begon 'boe' te roepen of haar uit te lachen. Ze waren dan ook allemaal pro-Donald en anti-Hillary."

Kim Trump inauguratie

Dat de spanning er flink inzat tijdens de inauguratie, bleek wel tijdens de 21-gun salute nadat Trump beëdigd was. "Ik schrok behoorlijk toen ik de knallen hoorde", vertelt Kim. "Je weet gewoon niet wat er kan gebeuren op zo'n dag. Maar ik had al snel door dat het om de salute ging."

Hier stond Alexander

Alexander Siemers heeft ook een Amerikaans paspoort en woont nu ongeveer twee jaar in Washington. Dit was de eerste inauguratie waar hij bij was. Hij stond op zo'n twee kilometer van het Capitool, te ver om Trump in het echt te zien. "Overal stonden grote videoschermen zodat we zijn speech en oath goed konden volgen", vertelt Alexander.

Het was niet zo druk volgens hem: "We hadden verwacht dat er veel mensen zouden zijn, maar het was redelijk makkelijk om bij het Washington Monument te komen. Een vriend van mij vertelde dat er bij de eerste inauguratie van Obama een stuk meer mensen waren."

En dat lijkt wel te kloppen. Op de onderstaande foto zie je links de opkomst voor Obama, rechts de opkomst voor Trump.

Er waren niet alleen maar fans bij de inauguratie, vertelt Alexander: "Bij de securitycheck was een groepje die tegen Trump protesteerden. En ook op het veld liepen wat mensen te gillen en met borden te zwaaien."

Alexander trump protest

Alexander vond het leuk om erbij te zijn, maar ging na de speech snel weer naar huis. "Morgen ben ik er weer, dan loop ik mee in de Women's March," zegt hij. Dat is een demonstratie om op te komen voor alle minderheden in Amerika.

Deel artikel: