Gambianen vluchten met auto's vol de stad uit vanwege de noodtoestand

'Banjul is uitgestorven, militairen lopen over straat'

De noodtoestand is uitgeroepen in Gambia, omdat de president zijn verlies niet erkent na de verkiezingen. De meeste toeristen zijn inmiddels vertrokken. Hoe is het voor de Gambianen zelf dat het leger nu door de straten patrouilleert?

Musa (niet zijn echte naam) is in Banjul, de hoofdstad van Gambia. Veel van zijn buren zijn de stad al ontvlucht, vanwege de dreigende militaire inval, maar hij heeft besloten te blijven. "Ik denk dat de militaire interventie niet lang zal duren."

"De meeste straten van de hoofdstad zijn verlaten. De mensen die blijven, blijven uit angst binnen en hebben eten en andere spullen ingeslagen. De meeste winkels in het centrum van Banjul en Kanifing zijn nu gesloten."

Niet heel veel mensen zijn nog op straat te vinden.

Musa

Zelf gaat Musa wel af en toe de straat nog op. Volgens hem is Kairaba Avenue, een van de drukste straten van de stad, bijna uitgestorven. "Ik zie nog maar een paar auto’s rondrijden hier. Wel patrouilleren er zwaarbewapende soldaten door de straten."

De soldaten zijn van het Gambiaanse leger. Ze hebben militaire checkpoints opgezet rondom de hele stad, en verschillende strategische locaties zijn afgezet. De noodtoestand is uitgeroepen.

'Snel, voor er slachtoffers vallen'

Hoewel vandaag het parlement besloten heeft dat Jammeh nog drie maanden mag blijven zitten, hoopt Musa dat er snel wordt ingegrepen. "De meeste mensen in Gambia geloven dat Jammeh makkelijk verslagen kan worden", zegt Musa.

Het Senegalese leger dreigt met ingrijpen. "Het Gambiaanse leger heeft niet de wapens en het moraal om tegen een goed bewapende legermacht te vechten. Veel mensen verwelkomen het idee dan ook, maar het moet wel snel, voor er slachtoffers vallen."

Deel artikel: