Aangepast

Een 'female only'-zone tegen aanrandingen: heeft dat zin?

Vrouwen kunnen vanaf morgen in de vliegtuigen van Air India in een apart gedeelte zitten. De maatschappij stelt de 'female-only' zone in na een incident vorige maand waarbij een vrouw was betast door een man die naast haar zat in de business class.

Logisch, zou je bijna zeggen: India is vaak in het nieuws vanwege aanrandingen en verkrachtingen. Maar niet iedereen is er blij mee. Sommige vrouwen in India vinden het een symboolmaatregel: zij hebben liever dat échte problemen worden aangepakt.

In het openbaar vervoer in Delhi worden vrouwen veel regelmatiger betast, vertelt correspondent Joeri Boom. "Vele vrouwen vermijden vanwege deze groping de publieke bussen tijdens de spits. Ze nemen liever een riksja."

Om die reden voerde de metro in Delhi in 2010 speciale metro-rijtuigen in voor vrouwen die alleen reizen. Met succes. "Daar is veel steun voor", zegt Boom.

Air India doet nu dus min of meer hetzelfde. En toch noemt een oud-topman van het bedrijf het 'onnodig' en de Indiase organisatie voor luchtreizigers vindt het zelfs 'discriminerend'.

Ook op Twitter werd boos gereageerd:

Waarom?

Omdat het wel meevalt met de incidenten in vliegtuigen, zegt Boom. "Als ze het bij publieke bussen zouden invoeren zou het wel verwelkomd worden. Maar van vrouwen die hier last van hebben in het vliegtuig hoor je eigenlijk nooit."

Volgens Boom zijn de boze twitterberichten afkomstig van vrouwen uit de Indiase middenklasse. Zij vinden de maatregel discriminerend omdat het hen in de slachtofferrol duwt.

"Je moet de vrouwen niet beschermen: de mannen zijn fout, zij zouden beter opgevoed moeten worden. Een man die je betast, moet je aanpakken. Ik zag pas een vrouw die een man in zijn gezicht sloeg, omdat hij haar betastte."

Daarnaast: "Air India kwam onlangs als drie-na-slechtste luchtvaartmaatschappij uit de bus in een internationaal onderzoek. Het kan goed dat dit een symboolmaatregel is waarmee ze een keer positief in het nieuws willen komen", zegt de correspondent.

Deel artikel: